Hører bare riktig Romeo

I den infernalske kakofonien av kåte kvekk fra et utall froskearter, hører froskedamene bare elskovskallet fra casanovaer innen sin egen art.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tungarafrosk.(Foto: Greg and Mary Beth Dimijian)

Det er vel ikke første gang damer er blitt beskyldt for å ha selektiv hørsel, men i dette tilfellet finnes det altså håndfaste beviser:

Hjernen til túngara-hunnfrosker ser ut til å ignorere alt annet enn den lokkende låten fra hannfrosker av samme art, skriver Science.

Og det kan strengt tatt anses som en nødvendighet.

Túngaraene er nemlig langt fra de eneste froskene på sjekker’n i de tropiske skogene i Sentral-Amerika. I paringssesongen kan et utall arter lage det reneste inferno av kvekk, klukk, oink og pip.

Her trenger en stakkars jente en smule assistanse for å høre ropene fra kjekkaser av rett art!

Hun lytter, han kvekker

Det er et senter i hjernen til froskedamene som har løst problemet, ved rett og slett å sile vekk alt annet enn sangen fra potensielle partnere, mener forskere fra Michael Ryans lab ved University of Texas.

De visste allerede at túngara-damer kjenner igjen låten av en mann av rette typen. I tidligere forsøk har forskerne spilt låter fra túngara-hanner og andre frosker samtidig.

Da har det vist seg at hunnfroskene alltid trekker mot høytaleren med riktig Romeo, mens hannfroskene bare setter i gang å kakle høyere, uansett hvilke andre låter de hører.

Er det slik at de to kjønnene faktisk hører på forskjellig måte? undret Kim Hoke og kollegaene ved University of Texas, og satte like godt opp et eksperiment for å finne ut av sakene.

Ferske hjerner

Forskerne fanget 30 hunnfrosker og 30 hannfrosker som var klare for paring. Hver av froskene fikk høre en halvtime med enten elskovskvekk fra en túngarahann, fra en annen froskeart eller bare stillhet.

Da de 30 minuttene var over, måtte forsøksfroskene bøte med livet, alle som en. Da kunne nemlig forskerne behandle hjernene på en måte som viste hvilke deler av tenkeboksen som var aktive, mens frosken lyttet til lokkelåtene.

Da Hoke og kollegaene analyserte de små hjernene, oppdaget de karakteristiske forskjeller mellom froskefyrer og ditto damer.

Hørte ikke..?

Resultatene viste at de enkle hørselssentrene i hjernestammen var aktive hos alle froskene. Det viser at alle teknisk sett hørte lyden av alle froskerop, skriver Science.

Men lenger inn i knollen var det store forskjeller mellom kjønnene. Hjerndelen laminar nucleus, som sysler med å bestemme hva frosken skal foreta seg, var aktiv hos alle hannfroskene som hørte froskekvekk, uansett hvilken art som lagde lyden.

Hos damene, derimot, var hjernedelen bare aktiv hvis de hørte liflige låter fra túngara-hanner.

Det ser rett og slett ut til at hjernen blokkerer alle rop og serenader fra andre frosker, mener Hoke.

- Det er som om de ikke kan høre dem i det hele tatt.

Referanse:

Forskningen ble publisert i Biology Letters i juli 2008.

Lenke:

Science: Female Frogs Have Selective Hearing
 

Powered by Labrador CMS