Lilla frosk vekker oppsikt

Det må være en av de merkeligste froskene som er funnet på en stund - og den overrasker forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne smålubne, sju centimeter lange lilla frosken har vekket forskernes interesse: Den er så systematisk adskilt fra andre kjente frosker, at den er blitt tildelt en familie helt for seg selv, melder magasinet Nature.

Nasikabatrachus sahyadrensis er en gravende frosk som nylig ble oppdaget i fjellene vest i India. Genetiske analyser viser, ifølge Franky Bossuyts brev til Nature, at nærmeste slektning er en litt spesiell familie frosk som lever på Seychellene; Sooglossidae. De to familienes felles forfar levde for cirka 130 millioner år siden, da jordas landmasser var samlet i et superkontinent vi kaller Gondwana.

Bekrefter kontinentaldrift

- Vi har spekulert på om sooglossidaenes nærmeste slektninger levde i det som i dag er India, og regnet med at de forlengst var utdøde. Nå har vi funnet dem, sier Bossuyt til BBC. Funnet er dermed nok en bekreftelse på at forskerne tolker kontinentaldriften korrekt.

Det finnes cirka 4 800 froskearter i verden. De aller fleste av disse, cirka 96 prosent, tilhører det vi kaller moderne frosk. Det finnes imidlertid lite fossil dokumentasjon fra froskenes tidlige utvikling. Funnet av N. sahyadrensis kan derfor gi forskerne mye nyttig informasjon.

Første nye familie siden 1929

Nasikabatrachus sahyadrensis tilhører den første nye froskefamilien som er oppdaget siden 1929, hevder magasinet Science (dvs; Science skriver “første nye art” - men det er tull. De mener antagelig familie.). Nye froskearter er ikke så uvanlige, men et funn helt på familienivå er sjelden. (En familie kan omfatte flere slekter, som igjen kan inneholde en rekke arter. N. sahyandrensis synes å være alene i sin familie.)

Hårete frosk

Blant de mer oppsiktsvekkende nye frosker de siste 100 årene, kan vi nevne den hårete frosken Trichobatrachus robustus, som ble oppdaget helt på tampen av det 19. århundre og beskrevet i 1900.

Denne tilsynelatende absurde lille skapningen lever i Vest Afrika, i Gabon og Ekvatorial Guinea. Det man først trodde var pels på dyrets sider, viste seg å være hårfine hudfolder som hjalp hannene til å ta opp oksygen fra vannet under paring. Artens lunger er dårlig utviklet, men frosk kan også ta oksygen opp direkte gjennom huden, og for å takle langvarige opphold under vann når de parer seg, har evolusjonen altså mangedoblet hannenes hudoverflate ved å utvikle “hår”.

“Hårene” finnes bare i paringstiden. Vi får anta hunnenes lunger har bedre kapasitet enn hannenes.

Kjempefrosk

En annen bemerkelsesverdi skapning ble funnet i 1906, og fikk naturlig nok navnet Rana goliath. Bildet til høyre gir en antydning av bakgrunnen for dette navnevalget. Frosken kan bli opptil 40 cm lang og veier mer enn 15 kg!

På bildet er den avbildet sammen med et lite hjortedyr. Selv om den kan virke fryktinngytende, lever den stort sett av insekter.

Verdens rareste - og sjeldneste

Verdens rareste frosk ble oppdaget i 1973; Rheobatrachus silus.

Det finnes mange eksempler i dyreriket på arter som ruger unger i munnen. Mange fisk og enkelte amfibier har utviklet denne strategien for å beskytte avkommet. R. silus er så vidt vites den eneste som har gått ett skritt lenger, og ruger ungene i magen!

Det første eksemplaret ble oppdaget i sørøstre Queensland i Australia i 1973, og plassert alene i et akvarium. 19 dager senere hadde den fått selskap av flere fullt utviklede småfrosk. Hvor kom de fra?

Nærmere undersøkelser viste at de hadde vært i morens mage. Hunnen svelger eggene når de er blitt befruktet, og stenger samtidig av sin egen metabolisme for å hindre at de blir fordøyet. Deretter ruges eggene trygt inni mamma (mens hun sulter, hun kan ikke fordøye noe annet i denne perioden, heller), og gulpes opp når tiden er inne.

Sju år senere, i 1980, dro forskerne ut på jakt etter flere eksemplarer. Men silus var borte. Ingen har sett dyret i naturen siden den gang. Det virker som om et av verdens merkeligste dyr døde ut rett etter at det ble funnet.

Og for å gjøre tragedien enda større: Det siste gjenlevende eksemplaret i fangenskap døde i 1983.

Historien får en ekstra vri, når vi forteller at en annen magerugende frosk ble funnet bare to måneder etter R. silus, den ble også funnet i Queensland, og fikk navnet R. vitellinus. Noen få eksemplarer av arten finnes fremdeles i fangenskap - men ingen har funnet den i naturen siden 1985…

Powered by Labrador CMS