Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forskere tror såkalte metabolske abnormaliteter hos folk med for mange kilo på kroppen spiller en viktig rolle for utviklingen.
Forstyrrelser i stoffskiftet, som høyt blodsukker, mye triglyserider i blodet, og lave mengder av det ”gode” HDL-kolesterolet, er eksempler på slike tilstander.
Overvektige og fete med unormalt stoffskifte hadde 22,5 prosent raskere forverring av sine kognitive testresultater over en periode på ti år, sammenlignet med normalvektige uten slike problemer.
Kognitive evner er en samlebetegnelse på ulike tankeprosesser som hukommelse og sanseoppfattelse.
Hva - og hvor lenge?
Forskerne påpeker at de har sett på hjernesvekkelser som oppstår med økt alder, og ikke demenssykdom, skriver BBC News i sin omtale av studien.
Skillet mellom mildere svekkelser og gryende demens kan være vanskelige å trekke, men det er altså ikke slik at alle forverringer av hukommelse og tankeevne betyr at en person har demens.
Funnene i den nye studien rapporteres i tidsskriftet Neurology. Deltakerne i studien var 6 401 personer i alderen 39-63 år. Gjennomsnittsalderen var 50 år.
- Nå trenger vi studier som undersøker betydningen av genetiske faktorer, som tar hensyn til hvor lenge folk har vært fete og hvor lenge de har hatt sine metabolske abnormaliteter.
Det sier forsker Archana Singh-Manoux ved University College London og det franske instituttet INSERM, i en pressemelding fra American Academy of Neurology.
- Holde demens på avstand
Singh-Manoux mener det er viktig at deltakerne følges over lang tid, slik at man kan studere utviklingen av testresultatene gjennom voksenlivet.
På den måten kan man øke forståelsen av koblingen mellom fedme og hjernesvekkelser.
- Mens denne studien ser har fokus på kognitive svekkelser, har tidligere studier antydet at sunt kosthold, jevnlig trening, null røyk, samt kontroll med blodtrykk og kolesterol midt i livet kan holde demens på avstand.
Det sier Shirley Cramer i Alzheimer's Research UK til BBC News.
Referanse:
Annonse
A. Singh-Manoux, S. Czernichow, A. Elbaz, A. Dugravot, S. Sabia, G. Hagger-Johnson, S. Kaffashian, M. Zins, E. J. Brunner, H. Nabi, M. Kivimaki. Obesity phenotypes in midlife and cognition in early old age: The Whitehall II cohort study. Neurology, 2012; 79 (8): 755 DOI: 10.1212/WNL.0b013e3182661f63 (sammendrag)