Føljetong om fusjonsenergi

Føljetongen om samarbeid om fusjonsenergi går videre, eller er den i ferd med å få en brå slutt? Det er sannelig ikke godt å si. Resultatet etter siste møte er at medlemslandene er enige om å være uenige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) er det internasjonale prosjektet for å lage fusjonsenergi, hvor kongstanken er endeløs energi til jorda på en grønn måte.

Fusjonsenergi er i seg selv svært vanskelig; forskerne har teoretisert rundt problemstillingen i 50 for å finne ut at det de trenger er en kjempereaktor for eventuelt å klare å lage fusjonsenergi. Saken blir ikke noe lettere av at medlemslandene ikke klarer å bestemme seg for hvor i verden de skal ha reaktoren.

Resultatet etter siste møte mellom eksperter fra medlemslandene Japan, USA, Russland, Kina, EU og Sør-Korea 12. -13. mars i Wien er at de er enige om å være uenige. Rett og slett.

Det er ikke avtalt noe nytt møte, melder Nature, og stemningen på det siste møtet skal ha vært oppfarende, sier deltakerne selv.

Japan eller Frankrike

Det kulle ikke være så vanskelig å bestemme seg for hvor i verden man skal bygge en fusjonsreaktor, og medlemslandene har faktisk klart å eliminere seg ned til to steder; Japan eller Frankrike.

Likevel synes det vanskelig hvilket av disse stedene de skal velge. Tilhengerne av Frankrike mener at møtet burde ha skaffet tilveie en teknisk sammenligning av de to stedene, som de mener gir Frankrike best sjanser.

Tilhengerne av Japan mente imidlertid at denne tekniske rapporten bare skulle være en del av en større politisk avgjørelse av plassering.

Kilder Nature har snakket med fra møtet er uenige om hva som nå kommer til å skje. Én forsker mente de ikke var på vei noe sted, mens en annen mente at det var naturlig at prosessen var så kronglete og vanskelig.

“Mission impossible”

En delegasjon fra EU på åtte personer dro denne uken til Japan for å snakke med japanske myndigheter og eksperter for å prøve å komme til enighet.

Ekspedisjonen ble av en europeisk forsker stemplet som “mission impossible”.

USA har nå trukket seg litt ut av diskusjonen, selv om de støtter Japan. De mener det er EU og Japan som må komme til enighet.

Folk frykter imidlertid at saken vil gå sin gang i all uendelighet dersom dette ikke skjer, eller at USA rett og slett trekker seg ut i sommer når landet skal evaluere sin rolle i prosjektet.

Siste ord er fremdeles ikke sagt i denne saken.

Les mer:

Nature

Powered by Labrador CMS