Med metanol på mobilen
-Hva skal man egentlig med metanol?, spør vi oss gjerne i disse dager. Om få år kan den beryktede trespriten gi strøm til mobilen din.
Vi mennesker sleper med oss stadig flere elektriske leketøy i hverdagen, og behovet for strøm til mobiler, elektroniske almanakker og bærbare PC’er øker fra måned til måned.
Det gjør frustrasjonene over kranglete batterier også, og nye alternativer er like om hjørnet. Forskere verden over konkurrerer om å utvikle den første bærbare brenselcella.
Problemet er nemlig å lage en som er liten nok til å sitte i en mobiltelefon, og som tåler å skumpe rundt i veska hele dagen. Men MIT Micro i USA tror de skal ha den første modellen ute på markedet i 2004, melder CNN, og den kommer til å gå på metanol.
Hva er egentlig en brenselcelle?
brenselcelle |
| | Hvordan fungerer egentlig en brenselcelle? Klikk på bildet, så får du en rask innføring. Du må ha flash installert for å se animasjonen - det kan du laste ned her. Animasjonen er hentet fra Læreplan+ som du finner her | | |
|
Brenselceller forvandler rett og slett hydrogen til elektrisitet. Hydrogenatomet består av en kjerne med ett eneste proton, og ett elektron som suser rundt denne kjernen. Prinsippet i brenselcella kan forklares som en noe søkt kjærlighetshistorie mellom disse to.
Når hydrogenet kommer inn i cella skilles nemlig protonet og elektronet, og protonet slippes inn igjennom en tynn membran. Elektronet, derimot, blir stående igjen på utsida, og man kan trygt si at ingen av dem er særlig fornøyd med situasjonen.
De to vil aller helst være sammen, og dette utnytter forskerne. De har nemlig lagt en ledning fra utsiden av membranen til innsiden, og horder av elektroner skviser seg snart igjennom den for å gjenforenes med sine kjære. Og elektroner som suser igjennom en ledning, det er elektrisk strøm.
Puster vann og CO2
Bruker man rent hydrogen i brenselcella kommer det bare rent vann ut på den andre sida, men foreløpig er det mye enklere å la cella gå på metanol. Det er laget av karbon, hydrogen og oksygen, og det betyr at framtidas telefoner kommer til å ånde ørsmå pust av vanndamp og CO2, akkurat som oss mennesker.
Aldri mer batteribråk?
Fordelen med den nye teknologien er at man kan legge laderen på hylle for godt. Når den bærbare PC'en svikter i knærne og roper "lo batt", er det bare å putte inn en ny metanolpatron. En neve blekkpatronlignende ampuller kan sikre timevis av snakketid i forlatte fjellstrøk. Dessuten vil fremtidens brenselceller gi mer strøm, og vare ti ganger lenger, enn selv de beste av dagens batterier, sier MIT Micro til CNN.
Stadig for stor
Men ingen av brenselcelleforskerne er helt i mål ennå. Dagens modeller er fremdeles for store, og antageligvis vil de aller første brenselcellene på markedet være bærbare batteriladere. Det er imidlertid ingen tvil om at markedet er klart for en erstatning for batteriene.
Og det er ikke så dumt at forskerne jobber med saken. Brenselcella er nemlig et supert hjelpemiddel for å lage gullende ren energi. Når den er i boks gjenstår det bare å skaffe til veie tonnevis av hydrogen, men det er en annen historie.
CNN: Micro fuel cell to makes gadgets go