Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ryggvondt er billedlig sett ei formidabel hodepine både for samfunnet og enkeltpersonene som rammes.
Godt over halvparten av befolkningen kommer til å oppleve ryggproblemer i løpet av livet, og mange er lite fornøyde med behandlingstilbudene de får i helsesystemet.
Dette fører til at et betydelig antall mennesker i stedet søker lykken i det alternative, og akupunktur er spesielt populært.
Tidligere forskning har også pekt i retning av at nålebehandling faktisk kan hjelpe mot vondt i ryggen.
Men er det stikk som gjør susen?
Pirk er like effektivt
Resultatene av en ny studie kan tyde på at det i hvert fall ikke er nødvendig å lage hull i huden.
Etter å ha sammenlignet konvensjonell ryggsmertebehandling med to typer ordentlig akupunktur, samt juksepirk med tannpirkere, konkluderer forskerne med at begge typer hudpirking var mer effektivt enn standardtilbudet.
De mener resultatene kan ha mye å si for både pasientene og helsevesenet.
- For klinikere og pasienter som søker relativt trygg og effektiv behandling for en tilstand hvor konvensjonelle behandlingsformer ofte har liten effekt, kan ulike typer stimuleringer av akupunkturpunkter synes som et fornuftig alternativ, skriver forskerne i rapporten, som nylig ble publisert i Archives of Internal Medicine.
Bedre etter et år
Forskerne hadde fått med fire grupper med ryggsmertepasienter, som alle ble behandlet for plagene i en periode på sju uker, står det i ei pressemelding.
Tre av gruppene gikk igjennom akupunkturbehandling.
157 deltagere fikk individuelt tilpasset akupunktur, 158 fikk standard akupunktur mot ryggsmerter og 162 fikk jukseakupunktur hvor behandleren brukte en tannpirker inni et rør til å gi inntrykk av at nåler ble satt inn i og fjernet fra viktige akupunkturpunkter.
Den fjerde gruppa fikk standard behandling for ryggsmerter.
Etter forsøket rapporterte deltagerne om hvordan tilstanden utviklet seg og hvor plaget de var av ryggproblemene etter 8, 26 og 52 uker.
Resultatene pekte i retning av at alle formene for pirking i huden hadde god effekt.
Etter åtte uker opplevde 60 prosent av deltagerne i de tre akupunkturgruppene en tydelig forbedring i tilstanden. Blant de som hadde fått konvensjonell behandling fikk bare 39 prosent en bedring.
Annonse
Forskjellen var fortsatt merkbar etter et år. Da merket 59 til 65 prosent av akupunkturgruppene en bedring, sammenlignet med 50 prosent i standardgruppa.
Vet ikke hvorfor
- Sammenlignet med vanlig behandling hadde persontilpasset, standard og simulert akupunktur velgjørende og vedvarende effekter på kroniske ryggsmerter, konkluderer forskerne.
Men akkurat hvorfor det ser ut til å hjelpe, er ikke forskerne helt sikre på.
- Disse funnene stiller spørsmål ved akupunkturens påståtte virkningsmekanismer, skriver de i rapporten, som nylig ble publisert i Archives of Internal Medicine.
- Det forblir uklart om akupunktur eller vår simulerte metode sørger for fysiologisk viktig stimulering, eller representerer placebo eller andre uspesifikke effekter
Det gjenstår nok en del forskning før vi er kommet til bunns i denne saken.
Ett av de interessante spørsmålene er for eksempel om nåler, tannpirkere og andre pirkeredskaper også hadde gjort susen om de ble brukt andre steder enn i akupunkturpunktene.
Referanse:
Daniel C. Cherkin, et al., A Randomized Trial Comparing Acupuncture, Simulated Acupuncture, and Usual Care for Chronic Low Back Pain, Archives of Internal Medicine, vol. 169, nr. 9, 11. mai 2009, s. 858-866.