Selvfordypelse blir bedre med Gud

Kontemplasjon - selvfordypelse med fokus på en innsikt eller en setning - kan visst hjelpe deg både med å slappe av og tåle mer smerte. Særlig hvis du trekker Gud inn i bildet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere undersøkelser har antydet at kontemplasjon kan ha sine effekter på oss mennesker. Men akkurat hvilken effekt kan visst variere, alt etter hvilket tema vi velger å konsentrere oss om.

Det mener i hvert fall Amy Wachholtz fra Bowling Green State University i Ohio. Forsøkspersonene i studiet hennes ble både roligere og mer tolerante overfor smerte hvis Gud var med i bildet, melder New Scientist. Og det helt uavhengig av religiøs overbevisning.

Mediterte på Gud og lykke

For å finne ut mer om kontemplasjonens mysterier, huket Wachholtz inn en del frivillige studenter. De ble delt opp i tre grupper helt uavhengig av personlig tro, og så måtte alle igjennom et to ukers forsøk.

Studentene i den ene gruppa måtte bruke 20 minutter hver morgen til å konsentrerte seg om spirituelle fraser som “Gud er kjærlighet” eller “Gud er fred”.

Den andre gruppa fokuserte på temaer som “Jeg er lykkelig” eller “Jeg er glad”. Den tredje gjengen fikk bare beskjed om å slappe av.

Både før forsøket, og etter at de to ukene var omme, undersøkte forskerne humøret til studentene med psykologiske tester. I tillegg måtte prøveklutene igjennom en smertetest, som gikk ut på å stikke hendene i isvann med bare 2 grader, og holde dem der så lenge man orket.

Dobbelt så tøffe

Resultatene viste altså at de 25 studentene i gruppa med gudelige tema var mer avslappet. Dessuten var de helt overlegne på smertetesten. Etter to uker med gud i tankene, holdt studentene ut nesten dobbelt så lenge som studentene fra de andre gruppene.

Dermed kan det virke som om spirituell kontemplasjon har noe ekstra å by på, mener forskerne fra Ohio.

- Det er sannsynlig at det finnes noe iboende unikt i praksisen av spirituell kontemplasjon, som man ikke helt kan oppnå med verdslig kontemplasjon eller avslapping, sier Wachholtz i New Scientist.

Hva dette spesielle eventuelt måtte være, er imidlertid fremdeles en smule uklart.

Referanse:

A. B. Wachholtz & K. I. Pargament, Is Spirituality a Critical Ingredient of Meditation? Comparing the Effects of Spiritual Meditation, Secular Meditation, and Relaxation on Spiritual, Psychological, Cardiac, and Pain Outcomes, Journal of Behavioral Medicine, 28. juli 2005, Online first, ISSN: 0160-7715 (Paper) 1573-3521 (Online).

Lenke:

New Scientist: If meditation is good, God makes it better

Powered by Labrador CMS