Akupunktur eller nål som hjelper?
Hvorfor bruke akupunktur mot hodepine, når en tilfeldig stukket nål gjør samme nytten?
Akupunktører stikker nåler i kroppen din og hevder at det hjelper mot ulike plager.
Men akupunktørene setter ikke nålene på måfå, det ligger eldgammel kinesisk visdom bak. Det går tallrike såkalte meridianer gjennom kroppen vår, sier den eldgamle visdom, og det er av største viktighet at nålene setttes nøyaktig i visse punkter.
Ett punkt er mot én lidelse, et annet punkt mot en annen. Virkningen skal skyldes at nålen fjerner energiblokkeringer som hindrer energi i å strømme rundt i kroppen.
Punktene har ingen betydning
En systematisk undersøkelse viser nå at punktene ikke har noen betydning. Det spiller ingen rolle hvor du stikker, du kan settte nålen hvor som helst - og få samme virkning.
Forskerne fant samtidig ut at det å sette nåler i kroppen - enten de plasseres i eldgamle kinesiske punkter eller der du måtte finne det for godt - påvirker kroppen mer enn om du ikke setter nåler i kroppen. Hvilket vel ikke er noen bombe.
Spørsmålet er hva nålene gjør.
Klaus Linde ved det tekniske universitetet i München testet virkningen av akupunktur mot migrene hos 302 pasienter i alderen 18 til 65 år.
Mindre migrene
Pasientene ble delt i tre grupper. Én fikk behandling etter akupunktørenes lærebok. Den andre fikk liksombehandling ved at nålene ble plassert feil. Den tredje gruppen ble lurt til å tro at de ble stukket: De så nålen og kjente et press, men nålen gikk ikke gjennom huden. Alle pasientene førte dagbok over sine lidelser.
Etter 12 uker kunne 15 prosent av de pasientene som bare trodde de ble stukket rapportere at de hadde 50 prosent eller mer reduksjon i antall dager med migrene - sannsynligvis en placeboeffekt.
Blant de som mottok ekte akupunktur kunne hele 51 prosent melde en tilsvarende reduksjon, mens enda flere - hele 53 prosent - av de som ble stukket på måfå erfarte samme virkning.
Stikk og endorfiner
Som sagt over: Det er knapt noen bombe at det å stikke en nål inn i kroppen gjør noe med deg. Det utløses endorfiner i hjernen, som kan virke smertestillende.
Når det nå er vist at denne virkningen ikke er forbundet med akupunktørenes punkter og meridianer, må vi stille oss spørsmål om hva som egentlig er igjen av denne behandlingsformen.
Hvis Lindes resultater blir stående, blir nålestikkingen mer å sammenlikne med annen fysisk kontakt, og med den nokså usensasjonelle påstand at fysisk kontakt gjør noe med oss.
Bedre enn annen lindring?
Et tredje spørsmål vi alltid bør stille, er om behandlingen - enten man plasserer nålene på måfå eller etter mønster - er bedre eller på noen annen måte å foretrekke framfor andre metoder for smertelindring.
Klaus Indes artikkel ble publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA) den 4. mai.