Annonse

Slanket lemurer med plantestoff

Et stoff som planter bruker til å forsvare seg mot sykdom, hemmer vektøkning hos lemurer. - Funnene er interessante, ifølge forsker ved Senter for sykelig overvekt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Grå muselemur. (Foto: Arjan Haverkamp/ Wikimedia Commons)

Resveratrol

Resveratrol har til nå blitt funnet i mer enn 70 plantearter, inkludert druer, peanøtter og bær.

Resveratrol produseres av planter som respons til infeksjon fra soppen Botrytis cinerea.

I tillegg beskytter stoffet dem mot stress fra for eksempel sol, ozon, og tungmetaller.

 

Stoffet resveratrol er naturlig å finne i planter, og beskytter dem mot sykdommer. Kan det også virke som slankemiddel for mennesker?

En ny fransk studie tyder på at en gruppe grå muselemurer ved det franske Centre National de la Recherche Scientifique la mindre på seg enn de pleide i den årlige fettlagringsperioden, og forbrenningen økte, da de fikk resveratrol i maten sin.

Tidligere har resveratrol i rødvinsdruer blitt lansert som en forklaring på ”det franske paradokset” – at franskmenn ikke spiser spesielt sunt, men likevel har mindre hjertesykdom enn andre nasjoner.

Studier på mus har antydet fedmehemmende effekter av resveratrol. Nå tyder mye på at stoffet også gjør noe med primaters forbrenning og energiopptak.

Studien er publisert i BMC Physiology.

Framtidens slankepille?

- Effektene av resveratrol er for tiden gjenstand for intens undersøkelse, med fersk forskning som antyder at det kan bli en god kandidat til å utvikles til fedmebehandling, sier Fabienne Aujard. Hun er blant forskerne som utførte slankestudien på lemurene.

Lemurene i forsøket stammer fra en bestand som ble hentet fra Madagaskar, der de lagrer energi og er svært inaktive i perioder med lite dagslys. I denne perioden kan de legge på seg en 100 prosent økning i kroppsmasse.

I studien fant forskerne at dyra hadde en 13 prosent mindre økning i matinntaket enn normalt i fettlagringsperioden, og at forbrenningen i hviletilstanden var 29 prosent høyere enn normalt, når de fikk stoffet maten.

- Det som er spennende her er at de for første gang har prøvd stoffet ut på primater, og de har fått noen åpenbare effekter, sier Martin Handeland, som er ovelege ved seksjon for barn og unge på Senter for sykelig overvekt.

Vond smak eller reelt dårligere appetitt?

- Studien har noen svakheter, for eksempel at forskerne er usikre på hvilken dose som er riktig, og hvor mye dyrene fikk i seg, sier Handeland.

Forskerne brukte 200 milligram resveratrol per kilo muselemurene veide, i maten hver dag. Men fordi dyra spiste mindre enn vanlig, hadde forskerne noen problemer med å måle nøyaktig hvor mye de små primatene hev innpå av stoffet.

Forskerne har heller ikke klart å forklare hvorfor dyra så ut til å spise mindre, og kan ikke helt utelukke at det skyldtes at smaken av resveratrol fikk dem til å rynke på snutene.

- Ikke så overraskende virkning

At forskerne prøver ut resveratrol på primater, ser Handeland som et tegn på at de vil finne ut om stoffet kan brukes i kampen mot menneskefedme. Hvis det kan bli en framtidig virkemiddel, er dette kjærkomment, mener han.

- Vi som jobber med sykelig fedme er hele tiden på jakt etter nye medikamenter, selv om de aldri kan bli endelige løsninger, men eventuelt må brukes som supplement, sier han til forskning.no.

- Det er veldig interessant hvis dette stoffet prøves mer ut, og blir godkjent av myndigheter som legemiddel, for vi har få effektive medikamentelle behandlingsmetoder mot fedme, sier han.

Martin Handeland, overlege Senter for sykelig overvekts seksjon for barn og unge ved Sykehuset i Vestfold. (Foto: Senter for sykelig overvekt)

Handeland er ikke overrasket over at stoffet kan se ut til å påvirke forbrenning og energiopptak.

- Vi vet at metabolismen varierer, både individuelt og med årstider, og da er det interessant om man klarer å utvikle et trygt, effektivt medikament som kan endre prosessen i cellekjernen.

- Det er bivirkningene man må være oppmerksom på – hvilke bivirkninger som kan komme på molekylært nivå, og ved hvilken dose dette skjer sier han.

Kan endre forbrenningen?

Å studere hvordan resveratrol virker på grå muselemurer når man vil finne ut hvilke effekter det kan ha på mennesker er ikke så søkt som det kan høres ut – til tross for disse dyra har en svært tydelig diett- og aktivitetssyklus.

- Mennesker har også livsfaser med varierende grad av aktivitet og metabolisme, selv om det ikke er så tydelig som hos dyr, sier han.

Han kan se for seg at et slikt medikament kunne været aktuelt å bruke for eksempel for folk som bor i Nord-Norge, i mørketiden, dersom produktet skulle bli godkjent i fremtiden.

- Men er det ikke et faresignal at stoffet ser ut til å påvirke lemurenes forbrenning og naturlige syklus så tydelig?

- Noe av grunnlaget for fedmeepidemien er at vi genetisk sett har svært god fettlagringskapasitet. Det viser seg også at når man har oppnådd en viss fedme, er det svært vanskelig å gå ned i vekt, med mindre man kompenserer med en betydelig endring av levevaner, sier Handeland.

- I en slik situasjon er det forståelig at det arbeides med alternative løsninger for å kunne endre forbrenningen, for eksempel med medikamenter, mener han.

- Få gode preparater i dag

De godkjente slankepillene på det norske markedet i dag er Alli og Xenical. Et tredje medikament, pillen Reductil, ble trukket fra markedet i slutten av januar i år, fordi det i USA ble registrert en kobling til hjerte- og karsykdommer ved bruk av preparatet.

De to aktuelle pillene som gjenstår virker i korte perioder for noen, man kan eksempelvis gi bivirkninger i tarmsystemet.

Handeland ser imidlertid at pasientene får økt motivasjon til vektreduksjon, når de kan bruke medikamenter sammen med trening og livsstilsendring.

- Når vi benyttet Reductil, bidro medikamentet ofte til bedre motivasjon for atferdsendring. Folk opplevde at de fikk større effekt av endringene de gjorde i livsstilen, sier han.

Den lille lemurarten kan legge på seg enorme mengder i den inaktive perioden. (Foto: Arjan Haverkamp/ Wikimedia Commons)

Ikke nødvendigvis løp og kjøp

Selv om resveratrol allerede selges i ulike doseringer, i jungelen av helsekostprodukter på internett, anbefaler ikke Handeland å hive seg over pcen og bestille en pakke.

Dosen er for usikker til at man kan være sikker på at det er trygt, mener han.

- Når det gjelder bruk av denne typen tilskudd, vil det være eksperimentelt å prøve produkter mot fedme når man ikke kjenner hvilken dose som er heldig eller uheldig. Vi kjenner heller ikke bivirkningene på lengre sikt, sier Handeland til forskning.no.

Kilde: 

A. Dal-Pan, S. Blanc, F. Aujard. Resveratrol suppresses body mass gain in a seasonal non-human primate model of obesity. BMC Physiology.
 

Powered by Labrador CMS