Derfor virker homøopati (ikke)

Hva er egentlig homøopati, og hvordan virker denne formen for medisinsk behandling - eller virker den ikke i det hele tatt?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at homøopati virker. Tilfellene av helbredelse kan forklares av placeboeffekten, og av at kroppen helbreder de fleste sykdommer selv dersom den får være i fred.

Bruker du homøopatisk medisin, får kroppen nettopp virkelig være i fred. Det påstått virksomme stoffet er nemlig så fortynnet at det i mange tilfeller ikke er så mye som et atom igjen i løsninger. Pasienten får rent vann.

Ingen virkning - ingen bivirkning

Grunnen til at så mange mennesker likevel bruker homøopati, kan for det første være at den er såkalt “alternativ”, hvilket kan få folk til å tro at den kan utrette ting vanlig medisin ikke kan.

En annen grunn kan være at den er uten bivirkninger, hvilket ikke er overraskende, når den heller ikke har virkning.

En tredje grunn kan være at alle har hørt historier om at noen har blitt friske av homøopati. Vitenskapelig dokumenterte undersøkelser klarer på sin side aldri å påvise noen slik virkning, og man antar derfor at kroppen har helbredet seg selv.

En fjerde grunn kan være at syke pasienter virkelig blir friske av behandlingen, men ikke av den homøopatiske medisinen.

Viktig omsorg

Den omsorg en pasient mottar er alltid en viktig den av helbredelsesprosessen. Homøopater har rykte for å sette av mer tid til sine pasienter enn andre leger gjør. Dette gjelder ikke bare for voksne mennesker, men også for barn og husdyr.

En kilde til misforståelse er imidlertid at mange homøopater også gir sine pasienter medisin som ikke er homøopatisk, for eksempel urtemedisin.

Urtemedisin virker etter samme prinsipper som vanlig vitenskapelig dokumentert medisin, selv om de ulike virkningene ikke alltid er like godt dokumentert.

Powered by Labrador CMS