Tida for hark, host og snørrete snuter er snart over oss. Men fatt mot! En ny undersøkelse tyder på at ginseng kan gjøre forkjølelsessesongen litt mer levelig.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forkjølelser kan vel neppe regnes som noen stor trussel mot folkehelsa, men de er definitivt mer enn irriterende nok til at man gjerne skulle vært dem foruten. Og nå mener altså forskere fra University of Alberta at et par kapsler med nordamerikansk ginseng kan øke sjansene for å unngå plagene.
Da forskerne sammenlignet helsa til 232 frivillige, viste det seg nemlig at mennesker som spiste urtemidlet hadde litt mindre risiko for å få både én og flere forkjølelser. Og ikke nok med det.
Skulle virusene likevel få fotfeste i kroppen, så det ut til at ginsengen reduserte både plagene og varigheten av sykdommen.
Om vi alle burde løpe til helsekostbutikken for å slå kloa i en dugelig dose av drogene, er imidlertid en annen sak. Selv om forskerne bak det nyeste ginsengforsøket mener midlet ser ut til å ha en fin effekt, innvender andre at det trengs mer forskning før man vet noe sikkert om saken.
Testet mot narremedisin
Det er ingen tilfeldighet at forskningen på forkjølelsesmidler vender blikket mot ginseng. Det finnes mange undersøkelser som tyder på at rota må inneholde stoffer som kan virke mot virus.
Tidligere forskning peker i retning av at ginseng stimulerer kroppens eget immunforsvar på flere ulike måter. Og teamet fra Alberta satte opp sin egen studie for å finne ut mer.
Forsøket gikk ut på at 323 friske frivillige ble delt inn i to grupper, hvor den ene fikk ginsengkapsler og den andre spiste narremedisin. Alle prøveklutene svelget to kapsler hver morgen i fire måneder av forkjølelsessesongen, og gjorde daglige notater om formen.
Ingen av gruppene ante om de fikk virkelig ginseng eller bare narrekapsler.
Færre og mildere
Etter endt studie viste det seg at ginsenggruppa i gjennomsnitt hadde litt færre forkjølelser per person. Og skulle de først råke ut for en omgang eller to, så det ut til at gruppa slapp unna med mindre plager og færre dager med symptomer.
- Nordamerikansk ginseng ser derfor ut til å være et attraktivt naturlig forebyggende middel mot infeksjoner i de øvre luftveier, konkluderer forskerne.
Andre vitenskapsfolk er derimot ikke like overbeviste. Det er nemlig flere faktorer som gjør det vanskelig å lage gode undersøkelser av naturmedisin.
Mye er usikkert
Ett av problemene er at man ikke vet hvilke forbindelser som skal stå for effekten, eller hvordan disse stoffene faktisk skal virke.
- Dette hindrer utviklingen av spesifikke hypoteser som kan styre utformingen av den kliniske studien, skriver Ronald B. Turner fra University of Virginia.
I tillegg vet man ikke hvor mye av det virksomme stoffet som faktisk befinner seg i produktene.
- Spesielt innen urtemedisinen er det variasjoner fra parti til parti, skriver Turner.
Annonse
Dermed blir det også vanskelig å gjøre kontrollerte forsøk med faste doser, eller å sammenligne resultatene fra ulike forsøk. Her trengs det rett og slett mer detaljert forskning før man kan være sikker, mener Turner.
Og blir det det, får vi vanlige bare krysse fingrene og håpe på det beste. For det er vel ingen av oss som hadde sagt nei takk til en smule forbedring av egne sjanser, idet snuens og snørrets årstid raser oss i møte.
Referanser:
G. N. Predy, V. Goel, R. Lovlin, A. Donner, L. Stitt & T. K. Basu, Efficacy of an extract of North American ginseng containing poly-furanosyl-pyranosyl-saccharides for preventing upper respiratory tract infections: a randomized controlled trial, Canadian Medical Association Journal, 25. oktober 2005, 173(9), p 1043-1048.