Mulig forklaring på vårlige nys

Hva er det ved pollenet som lager infernalsk nesekløe og saftige eksplosjoner i snyteskaftet? Britiske forskere tror de kan være på sporet av et svar.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skjønne, milde mai er like om hjørnet, og vi myldrer ut i den klare vårlufta for å slikke sol. Men noen av oss myldrer nok med en smule mindre entusiasme enn andre.

I den tilsynelatende reine lufta sprer nemlig det første pollenet seg som usynlig nyespulver.

Så mye som 20 prosent av den voksne befolkningen i vesten er allergiske mot pollen. Men hvordan får de små plantekornene nesa til å nyse? Britiske forskere tror endelig at de kan være på sporet av ei forklaring:

Stoffene nitrogenoksid (NO) og nitritt.

Forskerne Jo Bright og John Hancock fra University of the West of England har nemlig funnet ut at pollen skiller ut nettopp disse kjemikaliene. Dessuten ser det ut til at de typene pollen som er kjent som notoriske snueskapere slipper ut ekstra mye.

Ikke helt sikre

- Oppdagelsen av den mulige koblinga til høysnue var nærmest en tilfeldighet. Mens vi arbeidet på et annet prosjekt om formering hos planter fant vi ut at pollen produserer NO som et biprodukt, sier Hancock i ei pressemelding.

- Vi innså at dette kunne ha betydning for den allergiske responsen mange mennesker opplever.

Forskerne tror oppdagelsen kan få betydning for behandling av høysnue i framtida. De påpeker imidlertid at det står igjen mye forskning før man kan si noe sikkert om saken.

Det første som må gjøres er for eksempel å sjekke om det faktisk er nitritt og NO som steller i stand all den vårlige snufsinga og nysinga.

Referanse:

Forskningen ble presentert på det årlige møtet i Society for Experimental Biology i Glasgow, tirsdag 3. april 2007.

Powered by Labrador CMS