Annonse
Det har lenge blitt frarådet å gi peanøttsmør til småbarn. Ny forskning tyder på at det kan være en fordel å spise det fra tidlig alder.

Peanøttsmør til småbarn kan gi livslangt allergi­forsvar

Forskere anbefaler å inkludere fint peanøttsmør i babyers kosthold når de er klare for fast føde, og helst frem til de er fem år gamle.

Publisert

Hvis du gir peanøttsmør til barna helt fra de er små, kan det gi livslang beskyttelse mot peanøttallergi.

Det mener i hvert fall forskere fra King's College i London.

I en ny studie publisert i tidsskriftet NEJM Evidence konkluderer de med at tenåringer som spiste peanøttsmør fra de var spedbarn til de fylte fem år, hadde 71 prosent mindre risiko for å få peanøttallergi enn om de unngikk peanøtter.

Ifølge en av forskerne er det god grunn til å tro at dette vil fortsette gjennom hele livet:

– Det er ekstremt uvanlig at peanøttallergi utvikler seg i tenårene, sier professor Gideon Lack fra King's College i London til BBC

– Denne enkle intervensjonen vil utgjøre en bemerkelsesverdig forskjell for fremtidige generasjoner og redusere forekomsten av peanøttallergi kraftig.

Om studien

  • For omtrent 15 år siden begynte forskerne å følge om lag 640 barn med høy risiko for peanøttallergi. Halvparten unngikk peanøtter og halvparten hadde det som en del av kostholdet fra de var fire måneder til fem år gamle.
  • De første resultatene viste at inntak av peanøttsmør førte til en dramatisk reduksjon i mengden allergier.
  • Men ville denne beskyttelsen vare eller ville disse barna måtte fortsette å spise peanøtter for å holde seg beskyttet?
  • Ifølge de nye resultatene ser det ut til at beskyttelsen ville vare uansett om barna fortsatte å spise peanøtter eller fjernet dem fra kostholdet.
  1. Omtrent 15 av 100 høyrisikobarn som unngikk peanøtter som spedbarn, utviklet allergi.
  2. Bare 4 av 100 høyrisikobarn som regelmessig spiste peanøtter som spedbarn, utviklet allergi. Dette innebar en reduksjon i allergier på 71 prosent.
  3. Det spilte ingen rolle om barna fortsatte å spise peanøtter etter at de fylte fem år.

Ifølge Grethe Elholm, forsker ved Institutt for folkehelse ved Aarhus Universitet, er det «en fantastisk studie».

– Den viser at hvis du vil at barna dine skal være robuste, bør du ikke skjerme dem, sier hun. – Så jeg ser ikke noe problem med at foreldre gir barna sine peanøttsmør i tidlig alder. Det er viktig at barnet får et variert kosthold.

– Hvis man får en allergisk reaksjon på for eksempel peanøtter eller skalldyr, kan det være svært alvorlig, til og med dødelig, sier Elholm. 

– Og det er nok derfor det har vært så mye fokus på det. Også fordi det kan være spor av peanøtter i mange matvarer. Det gjør livet vanskelig farlig for allergikere.

– Det er nok derfor anbefalingen om å ikke gi peanøttsmør til små barn opprinnelig kom til, mener hun.

Om peanøttallergi

  • I Norge har 1,5 prosent av barn og unge peanøttallergi, ifølge tall fra Helsedirektoratet. De fleste har sin peanøttallergi livet ut, men studier viser at om lag 20 prosent vokser av seg allergien.
  • Peanøttallergi kan vise seg som kløe i munn og lepper, kvalme, magesmerter, oppkast og diaré, høysnue med øye- og nesesymptomer, astma eller elveblest og eksem. Allergisk sjokk kan også forekomme. Oftest er det symptomer fra mer enn ett organsystem, men i noen tilfeller er det eneste symptomet alvorlig og vedvarende barneeksem.
  • Ettersom peanøttallergi kan utløse alvorlige symptomer, som alvorlige astmaanfall og allergisk sjokk, er det viktig å ha en plan fra legen din som beskriver hvilke symptomer du skal reagere på, og hva du, familien din, skolen eller institusjonen skal gjøre hvis du ved et uhell spiser peanøtter. Det kan være nødvendig å ha med seg nødmedisiner som en sprøyte med adrenalin.
  • Matvareallergi er et resultat av at immunforsvaret vårt oppfatter noe ufarlig som en alvorlig trussel. Derfor kan en liten mengde peanøtter forårsake en overveldende og livstruende reaksjon hos noen allergikere.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Nye anbefalinger

Tidligere var skulle foreldre unngå peanøtter frem til treårsalderen. Men ifølge britiske forskere gir ikke den anbefalingen lenger mening.

Faktisk er tiden frem til femårsalderen en kritisk periode der immunforsvaret lærer seg å skille mellom venn og fiende.

– Dette er egentlig ingen nyhet for meg, sier Grethe Elholm. 

– Det er logisk at man kan utvikle en sensitivitet mot en matvare man har unngått. Det det samme gjelder andre matvarer, som for eksempel egg, understreker hun.

– Det har også vært foreslått at små barn ikke skal få egg, men det kan føre til allergi. Derfor er det fornuftig å introdusere barn for mange typer mat.

«Hygienehypotesen»

For Grethe Elholm har «hygienehypotesen» vært viktig.

– Vi trenger variert eksponering, for det er det immunforsvaret vårt er designet for, sier hun.

– I dag rengjør vi mer, vi spiser mer bearbeidet mat, og vi får færre barn. Vi bor sammen med færre mennesker, og vi er mindre fysisk aktive. Mange lever uten reell kontakt med dyr og natur, og vi kan behandle mange flere sykdommer enn vi kunne før.

Forskerne anbefaler

Forskerne anbefaler å inkludere mykt peanøttsmør i spedbarns kosthold når de er klare for fast føde. Det vil si når

  • De kan sitte selvstendig og holde hodet stødig.
  • De kan koordinere øyne, hender og munn slik at de kan se på maten, plukke den opp og putte den i munnen.
  • De kan svelge maten i stedet for å spytte den ut igjen.

Etter dette inntas peanøttsmør tre til fire ganger i uken, noe som utgjør rundt halvannen til to spiseskjeer peanøttsmør per uke.

Det betyr at kroppens første møte med peanøtter skjer i magen, der det er mer sannsynlig at det blir oppfattet som mat, enn på huden, der det kan være mer sannsynlig at det blir oppfattet som en trussel.

Forskningen viser også forskjell mellom by og land. Flere får allergi i byen enn på landet, fordi det er et større mangfold av eksponering på landet. Industrialiseringen og urbaniseringen har endret livet vårt dramatisk, slik at det vi utsettes for i dag, er helt annerledes enn for 150 år siden.

– Hvis det er allergi i familien, kan jeg forstå at foreldrene er forsiktige. Men det er verdt å huske på at immunforsvaret ikke er statisk, det påvirkes hele tiden. Så det å unngå noe, i dette tilfellet peanøtter, gjør ikke nødvendigvis situasjonen bedre, understreker Elholm.

– Det er et sterkt studiedesign fordi forskerne allerede har tilgang til en sterk kohort å bygge videre på, legger Elholm til:

– Og det understreker at kroppen vår er plastisk, og at den til en viss grad forblir det. Med riktig påvirkning kan kroppen potensielt gjøre seg selv frisk igjen.

Forskerne anslår at 100.000 tilfeller av peanøttallergi kan forebygges hvert år på verdensbasis hvis de nye anbefalingene følges.

Referanse:

George Du Toit, Gideon Lack mfl.: Follow-up to Adolescence after Early Peanut Introduction for Allergy Prevention. NEJM Evidence, 2024. (Sammendrag) DOI: 10.1056/EVIDoa2300311

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS