Dersom en deltager befant seg på et utested med personer som hadde høyere promille enn dem selv, vurderte deltageren at han var mindre beruset enn det han egentlig var. (Foto: Pixelrain / Shutterstock / NTB scanpix)

Hvor full du føler deg kommer an på promillen til de rundt deg 

Vurderingen din av hvor full du er og hva slags konsekvenser dette kan få, avhenger av hvor fulle de rundt deg er, viser ny forskning.

Du har kanskje hørt om studier der deltagere har blitt lurt til å tro de er fulle selv om de fikk alkoholfri drikke? Mye tyder på at beruselse er vel så avhengig av oppfattelsen din som av det aktuelle rusmiddelet. Kanskje har du følt deg ekstra feststemt og kanskje litt brisen på en fest der du var den eneste som ikke drakk?

Alkohol er et rusmiddel som sløver sansene. I tillegg kan alkohol føre til både akutte helseskader i form av økt risiko for ulykker, og langsiktige skader slik som skrumplever og kreft.

Nå har forskere ved Universitetet i Cardiff undersøkt hvordan man oppfatter og vurderer sin egen beruselse ut fra hvor fulle de rundt en er. De har også sett på hvordan man vurderer egen risiko for helseskader som følge av alkoholinntaket. Deltagernes oppfattelse av hvor fulle de var ble målt gjennom spørreskjema, mens den egentlige promillen ble målt med alkometer.

Observerte folk på byen

I denne studien intervjuet forskere personer som befant seg på og rundt ulike utesteder i Wales. De ønsket å utføre studien ute i den virkelige verden og ikke i et testlokale. Innsamlingsperioden varte i tolv måneder.

Over 1600 deltagere var med i studien. Alle deltagerne avga blåsetest med alkometer. 400 personer av disse ble plukket ut for å svare på et spørreskjema. 

Gjennomsnittsalderen var 27 år og rundt 60 prosent av deltagerne var menn.

Hver syvende deltager ble plukket og stilt spørsmål. De fikk både spørsmål om hvor fulle de følte seg og hva slags helsekonsekvenser de trodde drikkingen deres kunne gi.

De ble for eksempel spurt om: «Hvor full er du akkurat nå på en skala fra en til ti?» og «Hvis du drakk like mye som i kveld hver uke, hvor stor sjanse tror du det ville vært for at det skadet helsen din eller at du fikk leverskade de neste 15 årene?»

Forskerne analyserte svarene opp mot hvor høy promille deltagerne hadde, og hvor høy promille de hadde i forhold til de andre som var på samme utested.

I gjennomsnitt rapporterte deltagerne at de var middels fulle, og at de hadde middels risiko for helseskade. Men alkotestene viste at de var langt mer beruset enn middels. Menn hadde i gjennomsnitt høyere promille enn kvinner.

Hvor full man er i forhold til andre påvirker vurdering av risiko

Forskerne fant ut at hvor beruset deltagerne vurderte at de var, hadde større sammenheng med hvor beruset de var i forhold til andre rundt dem, enn med hvor mye de faktisk hadde drukket. Dersom en deltager befant seg på et utested med personer som hadde høyere promille enn dem selv, vurderte deltageren at han var mindre beruset enn det han egentlig var. Dette til tross for at deltageren verken visste sin eller de andres promille fra alkotesten. 

Når deltagerne befant seg blant personer som var mer beruset enn dem selv hadde de i tillegg større sannsynlighet for å undervurdere sin egen risiko for langsiktige helseproblemer som leverskader. Hvis deltagerne var mer beruset enn gjennomsnittet, vurderte de risikoen for helseskader som høyere. Her var sammenhengen sterkest. Å være blant mer edru folk gjorde at de tenkte mer realistisk om eget alkoholinntak. 

Forskerne mener at dette taler for at det er viktig å få inn flere edru personer på utestedene, og kaste ut de som er veldig fulle.

Dette er imidlertid en observasjonsstudie, og man kan ikke nødvendigvis konkludere med at festmiljøet har noe å si for risikovurdering. For å slå det fast må resultatene følges opp i eksperimentelle studier.

Forskerne konkluderer delvis med at hvor beruset deltagerne oppfatter at de rundt dem er, påvirker deres egen risikovurdering. Dette har imidlertid ikke forskerne noe belegg for å si, ettersom de ikke spurte deltagerne om hvordan de oppfattet de andre deltagerne. De andre deltagernes promille ble bare målt objektivt gjennom alkometer, og deltagerne visste ikke nødvendigvis hva slags promille de andre hadde med mindre de observerte testingen.

Referanse:

Simon C. Moore m.fl.: A rank based social norms model of how people judge their levels of drunkenness whilst intoxicated. BMC Public Health. 13. september 2016.

Powered by Labrador CMS