Ikke full av vodka-fotbad

En moderne dansk myte er avlivet: Man blir ikke full av å sitte med føttene i vodka.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dansk forskning viser altså at vodka er mer effektivt som rusmiddel i form av shots eller drinker enn som fotbad. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Det uhøytidelige forskningseksperimentet ble gjort ved Hillerød Hospital i Danmark og resultatene er publisert i British Medical Journals julenummer. 

Ifølge en pressemelding synes nemlig Dr Petter Lommer Kristensen det er viktig å få frem sannheten, slik at danske studenter skal slippe å bruke unødig tid på å finne ut av dette på egen hånd.

Tre frivillige deltagere ble rekruttert til eksperimentet. Ingen av dem hadde drukket alkohol det siste døgnet eller hatt noen alvorlige ulykker eller sosiale katastrofer på grunn av alkohol den siste uken.

Blodprøver og spørreskjema

Deltagerne ga fra seg en blodprøve før testen, som besto av å sitte med føttene i en bolle fylt med innholdet fra tre flasker vodka i tre timer.

Under testen ble det tatt blodprøve av deltagerne hver halvtime, og etter spritfotbadet måtte deltagerne gjennom en selvrapportering.

Blodprøvene viste ikke noe alkohol i deltagernes blod, og selvrapporteringen avdekket ingen økning i lysten til å prate, trangen til å gi andre en klem, eller sterkere selvtillit.

Kristensen konkluderer med at den moderne myten er nettopp en myte, og sier implikasjonene er mange.

Blant annet legger han vekt på at det er trygt å kjøre bil eller båt med støvlene fulle av vodka, og at bryggeriarbeidere ikke kan bli fulle av å falle ned i ølfat.

Referanse: 

Peter Lommer Kristensen et. al., Testing the validity of the Danish urban myth that alcohol can be absorbed through feet: open labelled self experimental study, online 14. desember 2010, (sammendrag).

Powered by Labrador CMS