Kvinner får den verste bakrusen

Kvinner opplever flere tømmermenn enn menn, viser en enorm dansk undersøkelse. Forskerne råder oss til å spise mens vi drikker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

Visste du

Opplevelsen av bakrus er verst i Albertslund Kommune, hvor 16 prosent av kvinnene og 7 prosent av mennene «nesten alltid» eller «alltid» kjemper med symptomer etter en kveld med mer enn fem enheter.

Opplevelsen er mildest i Ærø Kommune, hvor 7 prosent av kvinnene og 5 prosent av mennene kjemper med tømmermenn dagen derpå.
 

Visste du

KRAM-undersøkelsen opplyser at «Det siges, at klar spiritus som for eksempel vodka giver færre tømmermænd end mørk spiritus som for eksempel whisky.»

Til gjengjeld gir røyking som regel større tømmermenn på grunn av giftstoffer i røyken, og fordi samspillet mellom alkohol og nikotin får oss til å drikke mer, heter det.
 

Hvis du har påstått at dama di er ekstra barnslig fordi hun ser ut til å lide mer enn deg dagen derpå, så kan det hende du bør ta henne mer på alvor neste gang.

En undersøkelse av 76 000 danskers drikkevaner viser at kvinner oftere har bakrus etter å ha drukket over fem enheter på en kveld.

Bakrus inkluderer blant annet trøtthet, tørst, hodepine, kvalme og hjertebank, og på alle parametere opplever kvinner å ha det verre enn menn.

KRAM

I alt opplever 12,6 prosent av alle kvinner i undersøkelsen «nesten alltid» eller «alltid» å ha bakrus etter en festlig kveld i selskap med mer enn fem enheter. Det gjelder bare 6,1 prosent av mennene.

Tallene stammer fra den omfattende KRAM-undersøkelsen, som er laget av Statens Institutt for Folkehelse ved Syddansk Universitet, blant dansker i 13 utvalgte kommuner.

Undersøkelsen kartlegger danskenes helse ved å spørre om vaner og undersøke helse for å få ny kunnskap om Kost, Røyking, Alkohol og Mosjon.

De nyeste tallene fra 2007 og 2008 er nettopp offentliggjort i rapporten «KRAM-undersøgelsen i tal og billeder».

Spis brød til

Undersøkelsen viser at bakrus rammer uansett om man er vant til å drikke eller bare gjør det en sjelden gang.

Til gjengjeld ser det ut til å være en veldig god idé å sørge for å spise mat mens man heller i seg alkohol.

I gruppen av kvinner som drakk uten å spise noe, opplevde 18 prosent å våkne opp med minst fire symptomer på bakrus.

I gruppen av kvinner som drakk hele kveldsrasjonen mens de spiste, opplevde bare halvparten – altså 9 prosent – tømmermenn dagen etter.

Følsomhet

Menn opplevde en tilsvarende effekt: 11 prosent fortalte om bakrus etter en kveld uten mat, mens bare 4 prosent hadde fysiske kvaler etter å ha drukket mens de spiste.

– Det er tydelig at jo større andel av det totale alkoholforbruket som inntas med mat, jo mindre er andelen som har mange bakrussymptomer, heter det i rapporten.

Til nå har forskerne holdt seg til å samle inn tall, men håpet er at målingen på lengre sikt kan vise om tømmermenn er en indikator for hvor følsom kroppen er overfor alkohol, og om opplevelsen av tømmermenn sier noe om risikoen for å utvikle sykdommer som relaterer seg til drikking.

Bare hver sjette vil droppe problem-vane

Tallmaterialet indikerer for øvrig også at de fleste dansker ser ut til å ha det helt fint med å se stort på anbefalingene de får fra Helsedirektoratet.

Disse forteller at kvinner høyst bør drikke 14 enheter i uken, mens menn høyst bør drikke 21 i uken, og mens ingen av kjønnene bør drikke mer enn fem enheter samme kveld.

Blant de som overskrider anbefalingene – og dermed har et «problematisk alkoholforbruk» – er det bare 15 prosent som har lyst til å drikke mindre. I gruppen av 18-24-årige er andelen hel nede på 5 prosent.

KRAM-undersøkelsen er stor, men ikke helt representativ. Generelt er kvinner overrepresentert, mens særlig de yngste mennene er underrepresentert. Dessuten deltar flere dansker med høy utdannelse enn man finner i befolkningen generelt.

En av tankene bak KRAM er å samle inn et stort materiale som kan danne bredt grunnlag for ny helseforskning.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenker

«KRAM-undersøgelsen i tal og billeder» (pdf)
 

Powered by Labrador CMS