Gravide som drikker dreper barnas hjerneceller

Et par kjappe drinker kan være nok: Gravide kvinner som setter til livs to cocktails i slengen, risikerer å påføre sine ennå ufødte barn livsvarige skader, sier nevrologen John Olney.
18.2 2004 07:00

Et alkoholnivå på 0,7 promille kan være svært farlig for fosteret, mener den amerikanske forskeren. Han bygger advarselen på forsøk med mus som viser at alkoholen har en dødelig virkning på fosterets hjerneceller, meldte nyhetsbyrået DPA tirsdag.

- Ett enkelt glass vin er kanskje ikke noe problem, sa Olney sist helg på årsmøtet i det amerikanske selskap til vitenskapens fremme, AAAS.

- Men det blir farlig hvis det ene glasset får følge av et glass nummer to, selv om det skjer flere timer senere, tilføyde han.

Alkohol dreper hjerneceller ved å forstyrre cellenes evne til å danne såkalte synaptiske forbindelser. Dette er forbindelser som bygger opp et nettverk i hjernen og som er svært viktig for barns mentale utvikling.

De synaptiske forbindelsene begynner å dannes i svangerskapets sjette måned, og prosessen fortsetter til barnet er flere år gammelt. Hjerneceller som ikke danner slike forbindelser, er fra naturens side programmert til å dø, påpeker James Olney.

(NTB)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse