Gravide som drikker dreper barnas hjerneceller

Et par kjappe drinker kan være nok: Gravide kvinner som setter til livs to cocktails i slengen, risikerer å påføre sine ennå ufødte barn livsvarige skader, sier nevrologen John Olney.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et alkoholnivå på 0,7 promille kan være svært farlig for fosteret, mener den amerikanske forskeren. Han bygger advarselen på forsøk med mus som viser at alkoholen har en dødelig virkning på fosterets hjerneceller, meldte nyhetsbyrået DPA tirsdag.

- Ett enkelt glass vin er kanskje ikke noe problem, sa Olney sist helg på årsmøtet i det amerikanske selskap til vitenskapens fremme, AAAS.

- Men det blir farlig hvis det ene glasset får følge av et glass nummer to, selv om det skjer flere timer senere, tilføyde han.

Alkohol dreper hjerneceller ved å forstyrre cellenes evne til å danne såkalte synaptiske forbindelser. Dette er forbindelser som bygger opp et nettverk i hjernen og som er svært viktig for barns mentale utvikling.

De synaptiske forbindelsene begynner å dannes i svangerskapets sjette måned, og prosessen fortsetter til barnet er flere år gammelt. Hjerneceller som ikke danner slike forbindelser, er fra naturens side programmert til å dø, påpeker James Olney.

(NTB)

Powered by Labrador CMS