Annonse

Kokain ødelegger regnskogen

Produksjon av koka, som brukes til å lage kokain, gjør at det blir mindre regnskog i Colombia. Det viser en ny amerikansk studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kokaplantasjer i regnskogen fører til avskogning, viser en ny studie. (Foto: Agência Brasil)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Kokaplanten

Kokaplanten er en plante i Erythroxylaceae - familien som vokser i det vestlige Sør-Amerika. Planten har en stor rolle i den tradisjonelle kulturen i området, men er mest kjent for å inneholde alkaloider som brukes til å fremstille kokain.

Kokabusken blir 2-3 meter høy. Den har rette greiner med grønne blader. Blomstene er små og vokser på korte stilker. De modnes til å bli røde bær.

(Kilde: Wikipedia)

Kokain har ikke bare skylden for ødelagte liv på grunn av misbruk. Nå blir altså narkotikaen også knyttet til økt avskogning i Colombia.

- I det sørlige Colombia fant vi at det er større sjanse for at skog i nærheten av kokaplantasjer forsvinner. Og sjansen for at regnskog går tapt, øker med mengden kokabusker, sier økolog Liliana M. Dávalos ved Stony Brook universitetet i staten New York til National Geographic.

Det betyr at kokainproduksjonen bidrar til å redusere dyre- og plantelivet i et av områdene i verden som har størst biologisk mangfold. Den colombianske regnskogen er hjem for mange utrydningstruede dyr, som brillebjørn, tapir og pilgiftfrosk.

Kokaplantene tar folk til skogs

Det er særlig forhold rundt produksjonen av kokaplanten som bidrar til at det blir mindre regnskog, viser studien. Det gjelder blant annet rydding av skog i nærheten av kokaplantasjene for å dyrke mat.

- Selv om mye av matproduksjonen er lovlig, gjør det at vi får avskogning i mange sensitive områder, sier Dávalos.

Erythroxylum coca, kokaplanten. (Foto: Wikimedia Commons)

Studien er publisert i Environmental Science & Technology, og viser avskogningen i Colombia mellom 2002 og 2007 på satellittkart som er spesiallaget for å vise illegale avlinger.

Også Regnskogfondet her i Norge kjenner problemene kokainproduksjon for gir for regnskogen i Colombia.

- Kokainmafiaen etablerer kokaplantasjer i avsidesliggende strøk, og sender fattige arbeidere inn for å gjøre jobben. Med plantasjene kommer også etablering av veier og dyrking av jord til mat, sier Vemund Olsen i Regnskogfondet.

Foreslår bedre vern

Forskerne mener det er nødvendig med større beskyttelse av regnskogen i Colombia fra Andesfjellene til Amazonas, for nasjonalparker bidrar til å redusere illegal produksjon av kokain.

- Det er ikke slik at vi ikke har avskogning i nasjonalparkene, men et slikt vern gjør at avskogningen går saktere, sier Dávalos.

Hun sier at en sammenlikning av to like områder med forskjellig vernestatus, viser at nasjonalparken over tid klarer seg bedre enn området uten vern.

Men Regnskogfondet har mer tro på å sikre urfolk landrettigheter.

- Det skjer mye ulovlig kokainproduksjon i nasjonalparkene også. Kokainproduksjonen ødelegger mye for urfolket, det er derfor viktig å sikre deres rettigheter, sier Vemund Olsen i Regnskogfondet.

Gode nyheter

En stor del av kokainen som blir produsert i Colombia ender opp i USA. (Foto: Colourbox)

Det finnes ingen data som kan fortelle hvor mye regnskog som har forsvunnet siden kokainproduksjonen økte sterkt fra 1987. Den gang leverte Colombia 10 prosent av all kokain i verden, mens landet stod for 74 prosent av produksjonen i år 2000.

Den store bruken av kokain førte til enorm etterspørsel etter kokaplanten. Hvert kokablad inneholder små mengder av stoffet som blir brukt til å lage kokain.

Men etterspørselen etter kokain i USA har gått ned de siste årene, ifølge amerikanske myndigheter. Det er gode nyheter for regnskogen i Colombia, da rundt 95 prosent av kokainen som produseres i landet ender opp i USA.

- Nedgangen i bruken av kokain er de gode nyhetene. De dårlige nyhetene er at de miljømessige konsekvensene i Colombia er store, sier Rafael Lemaitre i U.S. Office of National Drug Control Policy til National Geographic.

Powered by Labrador CMS