Karoline blir alltid fullere hvis hun drar på byen når hun har menstruasjon. Finnes det en vitenskapelig forklaring? (Foto: Nestor Rizhniak, Shutterstock, NTB scanpix)
Spør en forsker: Blir jeg fullere når jeg har menstruasjon?
En leser opplever at hun raskere blir beruset når hun har menstruasjon. Hva kan årsaken være?
Asbjørn MølgaardSørensenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Dette skjer under menstruasjonssyklusen
Under menstruasjonen dannes flere hormoner i eggstokkene som setter fart på utvikling og utskillelse av egget. Hormonene klargjør også livmoren til å ta imot egget.
Hormonene er først og fremst testosteron, østrogen og progesteron.
Mengdene varierer i løpet av menstruasjonssyklusen, men alle ligger på et lavt nivå under menstruasjonen.
Det skjer typisk mellom dag 28 og dag 5 i syklusen, som du også kan se i grafen.
Hormonene fraktes rundt i kroppen av blodet, og når leveren har omdannet dem, skilles de ut med urinen. Men før den tid påvirker de oss på ulike måter. Nøyaktig hvordan vet vi fortsatt ikke så mye om.
Menstruasjonens faser
Lutealfasen – også kalt den premenstruelle fasen – ligger mellom eggløsningen og menstruasjonen. Midt i denne fasen skjer den største stigningen i nivåene av østrogen og progesteron.
Follikelfasen begynner ved blødning og fortsetter frem til eggløsningen. I denne fasen stiger produksjonen av østrogen.
Eggløsning skjer på dag 12 i den gjennomsnittlige syklusen. Når egget er modnet, transporteres det gjennom egglederen ned i livmoren. Livmorens slimhinne er klargjort til å ta imot egget. Etter eggløsningen skilles progesteronet ut.
PMS – Premenstruelt syndrom
75 prosent av alle kvinner har i kortere eller lengre perioder fysiske eller psykiske reaksjoner i lutealfasen.
3–10 prosent har PMS, noe som vil si at symptomer påvirker funksjonsnivået.
I om lag halvparten av tilfellene er de psykiske symptomene fremtredende
Symptomene gjelder hele den fruktbare perioden, men starter som regel i 20–35 årsalderen, og er mest fremtredende hos kvinner mellom 30 og 40 år.
Kilde: Legehåndboken, sundhed.dk
Når man utfører forsøk, prøver man å se om man kan observere samme resultater flere ganger uavhengig av hverandre.
En av våre lesere, Karoline, har gjennomført det samme forsøket mange ganger. Og resultatet er alltid det samme. Hvis hun går på byen når hun har menstruasjon, så blir hun fullere enn hun pleier.
Og hun er ikke alene. Mange av vennene hennes opplever det samme, skriver Karoline.
«Jeg opplever ofte at jeg nærmest ikke tåler alkohol når jeg har menstruasjon. Normalt er toleransen min ganske høy, men omkring menstruasjon opplever jeg og flere av venninnene mine oftere å få blackout, kaste opp og bli ubehagelig fulle. Noen ganger skal det ikke mer til enn to eller tre glass vin», skriver hun.
Det er altså ikke småting leseren vår utsettes for. Men hva kan det skyldes? Vi har spurt om hjelp hos Anna-Maria Andersson, som er biolog og forskningsleder på avdeling for vekst og reproduksjon ved Rigshospitalet i København, og Ulrik Becker, som er professor og strategisk leder for Alkoholforskning ved Statens Institut for Folkesundhed i Danmark.
Hormoner og alkohol brytes ned i leveren
– Min første tanke var at leveren kanskje har det travelt med å bearbeide hormoner under menstruasjonen, og derfor ikke har kapasitet til alkoholen, sier Anna-Maria Andersson.
Men etter et kikk på arkivene kan hun se at det ikke er tilfellet.
– Det finnes faktisk flere studier som har sett på effekten av alkohol under to forskjellige faser av menstruasjonsyklus. Og det viser seg at det er ikke er forskjell på hvor raskt alkoholen blir brutt ned, forteller hun.
Noen blir kanskje mer følsomme
– Selv om kvinnene ikke har mer alkohol i blodet, kan det være at hjernen reagerer kraftigere under menstruasjonen, sier Andersson.
Men igjen er forskningen sprikende.
En mindre svensk studie fra 2004 viser at kvinner med premenstruelt syndrom, også kalt PMS, er mer følsomme overfor alkohol.
Men hvordan måler forskerne det? De svenske forskerne i studien brukte hastigheten på øyebevegelsen til 24 kvinner til å undersøke hvor påvirket de var.
En amerikansk studie fra 2010 med 55 deltakere viste at balansen ble dårligere hos kvinner i den premenstruelle fasen når de ble utsatt for alkohol.
Kan kanskje gi mer lyst til å drikke
Men det kan også være en annen forklaring på at Karoline blir fullere enn hun pleier.
Den amerikanske studien tyder på at kvinner drikker mer i dagene rundt menstruasjonen.
Annonse
– Mange kvinner har mer lyst på godteri og søtsaker like før og under menstruasjon, og det kan være svingninger i hormonene som gjør det. Det kan være det samme som gjør seg gjeldende med alkohol, forteller Andersson.
En gjennomgang av de siste 40 årenes forskning på sammenhengen mellom menstruasjonssyklus og alkoholforbruk viser samme tendens.
7 av 13 studier viser at kvinner drikker mer i perioden etter eggløsning og før menstruasjon – mens fem studier viser at det ikke er forskjell, og én studie viser en reduksjon.
– Det er en tendens, men vi bør ikke legge for mye i det. Det er for eksempel ikke kontrollert for hormonbehandling som p-piller, og de vitenskapelige metodene er ikke optimale, sier Ulrik Becker.
Uklar årsak
Hvorfor noen kvinner drikker i noen faser av menstruasjonssyklusen, er ikke kjent, men forskerne etterlyser mer standardiserte måter å måle sammenhengen på.
– Det er en del studier som viser at kvinners smak endrer seg gjennom menstruasjonssyklusen, sier Andersson.
– Vi kan fortsatt ikke konkludere, men det ser ut til at alkoholinntaket øker fram mot menstruasjonen, sier Becker.
Ifølge forskningen kan det altså være flere årsaker til at Karoline føler seg mer beruset opp til og under menstruasjonen.
Det kan være hun er mer følsom. Men det er faktisk mer forskning som tyder på at hun drikker mer enn hun pleier.
Referanser:
Annonse
C.L. Corrêa og S. Oga: «Effects of the menstrual cycle of white women on ethanol toxicokinetics», Journal of Studies on Alcohol and Drugs (2004), doi: 10.15288/jsa. 2004.65.227 Sammendrag
A, Dettling mfl: «The influence of the luteal and follicular phases on major pharmacokinetic parameters of blood and breath alcohol kinetics in women» Alcohol (2010), doi: 10.1016/j.alcohol. 2010.02.006. Sammendrag