Annonse

Jeg er ikke så tror som du full jeg er!

Alkohol og energidrikker ser ut til å være en super kombinasjon. I hvert fall hvis målet er å bli fullere enn du tror.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mangler ikke på energidrikker der ute på markedet. Koffeinspekket sukkerlake i fargesprakende bokser og flasker blinker fra butikkhyllene, og felles for dem alle er at de smaker viskelær og visstnok skal beskytte deg mot glippende øyne og signe knær.

Den mest omtalte drikken av dem alle er kanskje Red Bull, som ikke selges i Norge, men som vi gjerne sleper med oss i digre brett over svenskegrensa, vaiende på toppen av lasset med vingummi og billig flesk.

Vel hjemme i gamlelandet blander vi greiene med vodka, og kaster oss ut i ei natt på dansegulvet, uten sand i øynene og vaklende fotarbeid. Det virker i hvert fall sånn fra innsida.

Nå har imidlertid et team av brasilianske forskere undersøkt virkningene av Red Bull og alkohol, og kommet fram til at kombinasjonen gjør mer med vår egen oppfattelse av oss selv enn med selve fylla.

- Personen er full, men føler seg ikke så full som han egentlig er, konkluderer Maria Lucia Souza-Formigoni fra University of Sao Paulo i følge BBC.

Ingen positiv effekt

Resultatet kommer foreløpig bare fra en relativt liten studie. Teamet fra Sao Paulo hadde huket inn 26 frivillige menn, som gikk igjennom tre omganger med drikking. De ble servert enten alkohol, Red Bull eller den famøse kombinasjonen.

Da viste det seg altså at mennene på alkohol og Red Bull mente de opplevde mindre hodepine, slapphet, tørr munn og problemer med motorikken. Objektive mål tydet derimot på noe helt annet.

Red Bull så i virkeligheten ikke ut til å hjelpe mot noen av de negative effektene alkoholen har på koordinasjon og reaksjonstid på synsinntrykk. Dette kan i verste fall gjøre fulle mennesker enda mer utsatt for uhell, for eksempel i bil, mener Souza-Formigoni.

- Alkoholen har skylda!

- Enhver drikk som øker folks oppfatning av å ha kontroll, når de ikke har det, kan øke risikoen for skade, sier Souza-Formigoni til BBC.

Ei talskvinne fra Red Bull peker derimot på at alle de negative effektene det er snakk om, skyldes alkoholen og ikke energidrikken. Dessuten har firmaet aldri antydet at det var noen god ide å bruke Red Bull som blandevann.

Men særlig overrasket over trenden burde de kanskje ikke være. Jeg mener, hva skal vi ellers med en leskedrikk hvis eneste attributt er et ikke ubetydelig innhold av verdens mest velkjente turbomedisin?

Referanse:

Studien publiseres i Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Lenker:

BBC: Red Bull ‘masks alcoholic effect’

Powered by Labrador CMS