Endelig test for ekte sjampanje

Hva skulle vi vel gjort uten vitenskapen? Her er endelig testen som kan avgjøre om sjampanjen du drikker er ekte vare.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kan man altså med vitenskapelig presisjon avgjøre om boblevinen vertskapet serverer virkelig er ekte sjampis eller bare bløff. Noen spanske forskere har nemlig funnet den karakteristiske kjemiske sammensetningen av både sjampanje og cava, nobel musserende vin fra Catalonia.

Dermed kan man altså analysere slantene i glasset, og avgjøre om man har drukket edel vare eller billig skvip. Metoden skal visst være veldig pålitelig også, skriver New Scientist. Da den ble testet ut på 35 prøver, gav den riktig svar i hvert eneste tilfelle.

Spiller det noen rolle?

Men hvorfor er det så viktig at det er ekte sjampanje eller cava?

Det spesielle med disse vinene er at de kommer fra egne vindistrikter; sjampanjen kommer fra Champagne i Frankrike og Cava fra Penedés-regionen i Nordøst-Spania. Oppvekststedet til druene er viktig.

Jorda i forskjellige områder har nemlig ulike sammensetningen av mineraler og metaller, og disse stoffene tas opp i vinstokkene og ender til slutt i druene. Derfor mener man at stoffene i jorda gir vinen fra området en karakteristisk smak.

Ana Maria Cameán og collegene fra University of Seville sjekket metallnivåene i 17 varianter av sjampanje og 18 prøver av cava. Til slutt kom de fram til typiske konsentrasjoner av ni forskjellige metaller, som altså kunne røpe vinenes herkomst.

Mye juks

Som du sikkert har gjettet skal metallsmaken fra Champagne og Penedés være ekstra god, og dermed går det helt fint å kreve en smule ekstra betaling for den også. Problemet er bare at noen krever pengene, uten å levere mineralene.

Og det gjelder for andre typer vin også. I følge Tom Stevenson, forfatteren av Sotheby’s Wine Encyclopedia, er det temmelig vanlig at både vinprodusenter og serveringssteder skrøner om varenes opprinnelse.

- Tre fjerdedeler av den italienske vinen som selges i USA er ikke fra Italia, sier han til New Scientist.

Dermed er det nok noen som skjelver litt i buksene ved tanken på at en ny analysemetode snart kan avgjøre om innholdet svarer til etiketten.

Og mens vi andre venter på framtidas totale oversikt over drikkevarenes finhet, får vi bare fortsette med å velge viner etter det vanlige kvalitetskriteriet. Du vet. Det nederst i hjørnet på etiketten.

Lenke:

New Scientist: New test marks out a true champagne

Powered by Labrador CMS