Om dop og dopapir

De fleste av oss har vel stukket ut for å handle dopapir, bare for å komme hjem med alt annet. Men er du en ivrig bruker av ecstasy, øker visst sjansene for slike hverdagslige hull i hukommelsen.
16.5 2005 05:00

Ecstasy er et sentralstimulerende kjemikalie som kan gjøre deg glad, energisk og full av selvtillit. Dessverre ser det også ut til at stoffet gjør hjernen glemsom.

Det er i hvert fall konklusjonen til et britisk forskerteam, som sendte både dopere og avholdende mennesker ut på handletur.

Handletest

Målet med forskningen var å finne ut hvordan jevnlig bruk av ecstasy påvirket hverdagshukommelsen. Tom Heffernan og kollegaene fra Northumbria University hanket inn 23 mennesker som brukte stoffet ofte, og 30 motstykker som aldri hadde brukt narkotika.

Først fylte alle ut spørreskjemaer om hvor glemsomme de var i hverdagen. Spørsmålene gjaldt for eksempel om de husket å møte venner til avtalt tid, å poste brev og å slå av lysene.

Etterpå gikk alle igjennom en videobasert test der de måtte huske å kjøpe spesielle varer i forskjellige butikker.


 

Glemte varer

Både spørreskjemaene og videotesten sa det samme: mennesker som bruker ecstasy jevnlig ser ut til å glemme mer.

I følge brukernes egne opplysninger, gav stoffbruken 29 prosent mer problemer med hukommelsen, mens handletesten viste at de faktisk glemte 25 prosent mer av varene også. Disse resultatene holdt seg, selv etter at forskerne hadde korrigert for både annet stoffmissbruk og humør.

- Dette er første gang det er gjort en objektiv, videobasert test på ecstasybruk, sier Heffernan.

- Derfor er den mer nyttig enn tester som bare baserer seg på brukernes oppfatning av sin egen husk, sier Heffernan.

Dermed kan det altså se ut til at doperne ikke bare har følelsen av oftere å glemme igjen dopapiret i butikken. De gjør det også.

Referanse:

Forskningen ble lagt fram på British Psychological Society’s Annual Conference.

Lenke:

Northumbria University
Helsenytt for alle: Ecstasy

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse