Annonse
Kanskje risikoen for å begynne å drikke igjen avsløres av pupillene til tidligere alkoholikere. (Foto: Nathan B Dappen / Shutterstock / NTB scanpix )

Alkoholavvenning: Pupiller kan kanskje avsløre risiko for tilbakefall

Pupillene er et vindu til de delene av hjernen som styrer lyst og motivasjon.

Publisert

Kokain, MDMA og andre oppkvikkende stoffer gjør at pupillene utvider seg. Skarpt lys i øynene får pupillene til å skrumpe inn.

Synet av alkohol kan få pupillene til å utvide seg hos personer som sliter med misbruk.

I et pilotforsøk med 21 personer som fikk behandling for alkoholavhengighet, har forskere fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet vist denne sammenhengen:

Jo større pupillene ble hos forsøkspersonene da de så bilder av alkohol, jo høyere var risikoen for tilbakefall innen fire måneder.

De 21 forsøkspersonene så på bilder av alkohol og bilder av helt andre ting. Størrelsen på pupillene ble målt med et spesielt eyetrackingapparat.

Innen bare 200–250 millisekunder vokste pupillene hos noen av forsøkspersonene, når de så et bilde av alkohol.

Hos andre var det ingen endring.

– Etter fire måneder ringte jeg og spurte om de hadde hatt tilbakefall, sier forsker Timo Kvamme, som har gjennomført forsøket i samarbeid med forskere fra Cambridge University i England.

Mer forskning er nødvendig

Halvparten av forsøkspersonene hadde holdt seg edru: De hadde ikke drukket alkohol på de fire månedene som hadde gått.

Resten av forsøkspersonene hadde enten hatt mindre tilbakefall, der de hadde drukket under 10 enheter, eller mer langvarige tilbakefall, som varte over en uke, der de hadde drukket over 20 enheter om dagen.

Forskerne sammenlignet opplysningene med målingene av pupillstørrelsen.

De fant en klar sammenheng: Jo mer pupillene utvidet seg når forsøkspersonene så bilder av alkohol, desto mer alvorlig og langvarig var tilbakefallene.

Resultatene er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Psychopharmacology.

– Vi fant en sammenheng som var langt mer tydelig enn vi hadde regnet med. Men når studien er så liten, må vi selvfølgelig gjennomføre mer forskning for å være sikre på at det ikke bare er en tilfeldighet, sier Kvamme.

På grafen ser vi sammenhengen: Jo større pupiller, desto mer alvorlige tilbakefall. (Graf: Timo Kvamme)

Pupillene reagerer på porno

I små forsøk er det fare for at sammenhengene er tilfeldige.

Derfor må det gjennomføres større forsøk og forsøk med kontrollgrupper.

Det er imidlertid ikke så overraskende at pupillene utvider seg når man ser noe man har veldig lyst på. Pupillene fungerer som et slags vindu inn til de sentrene i hjernen som styrer lyst og motivasjon, sier Kvamme.

Kontrollgruppe

Forsøket ville stå sterkere hvis forskerne hadde sammenlignet effekten av alkoholbildene hos folk som ikke har hatt et misbruk.

– En rekke studier har siden 1950-tallet og 60-tallet vist at pupillene endrer når man ser på ting som betyr noe, sier han.

  • Når en baby ser på sin egen mor, utvider pupillene seg. Når den samme babyen ser en fremmed kvinne, skjer det ikke noe.
  • Når folk blir presentert for utsagn som stemmer overens med sin egen politiske overbevisning, utvider pupillene seg.
  • Det samme skjer når forsøkspersoner ser på bilder de blir seksuelt opphisset av.

Pupiller avslører oppmerksomhet

Ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) bruker forskere også eyetracking til å måle pupillene. Her er pupillene et mål for oppmerksomhet.

– Jo mer oppmerksom man er, desto mer utvider pupillene seg. Det er det en masse forskning som viser, sier Per Bækgaard, som er førsteamanuensis på DTU Compute.

Forsøk fjerner feilkilder

Timo Kvamme har samlet opplysninger for eksempel om hvor alvorlig forsøkspersonenes alkoholmisbruk var og om den psykiske tilstanden.

Han ville sjekke om de som fikk store pupiller når de så på bilder av alkohol, har hatt et lengre, mer alvorlig misbruk.

Hvis det var tilfellet, var det kanskje den psykiske tilstand eller forhistorien, ikke nevrologiske mekanismer, som gjorde at de fikk tilbakefall.

Men Timo Kvamme fant ikke noen slik sammenheng. Pupillene utvidet seg særlig hos de som fikk tilbakefall, uavhengig av psykisk tilstand og forhistorie.

Bækgaard har ikke vært involvert i dette forsøket, men han har lest den vitenskapelige artikkelen.

– Det er en liten studie og det første av sitt slag, så vi må være forsiktig med å generalisere. Men det er virkelig interessant at forskerne ser en reaksjon i pupillene før det er gått et sekund, påpeker han.

Pupiller kan fortelle om dype prosesser

Bækgaard legger merke til at Timo Kvamme har observert en reaksjon allerede etter et par hundre millisekunder.

Det kan være et tegn på at forsøkspersonene ikke har rukket å tenke over bildene før pupillene utvidet seg.

– Når det er så tidlig respons, tyder det på det involverer dype prosesser i hjernen. Det er prosesser som oppstår før man er bevisst på hva man ser og føler, sier Per Bækgaard.

Reklame skaper problemer

Anette Søgaard Nielsen, som er prosjektdirektør på Syddansk Universitets Forskningsenhed for Klinisk Alkoholforskning, har også lest den vitenskapelige artikkelen.

– Det er et ørlite forsøk, men det er spennende grunnforskning. Det kan se ut til at eyetracking kan gi et objektivt mål for hvem som har høy risiko for tilbakefall, sier Nielsen.

Noen av de som forsøker å slutte å drikke, er mer sensitive overfor bilder av alkohol, påpeker hun.

Hvis man reagerer så sterkt på et bilde, kan det være vanskelig å komme seg ut av et misbruk når man bor i Danmark.

– Man blir jo eksponert for alkohol overalt. Reklame henger i bybildet, og selv små kiosker har alkohol framme. Det utgjør en risikofaktor for de som fra naturens side er utsatt for misbruk, sier Nielsen.

Forsøket skal gjentas

Timo Kvamme er i tvil om eyetracking vil kunne brukes i behandling for alkoholmisbruk, for eksempel ved å gi noen personer spesiell behandling.

– Det kan være farlig å si til personer at de er mer utsatt. Det kan få dem til å gi opp.

Kvamme forsøker nå å gjenta forsøket i større skala.

Referanse:

T.L. Kvamme mfl: «Pupillary reactivity to alcohol cues as a predictive biomarker of alcohol relapse following treatment in a pilot study», Psychopharmacology, 2019, DOI: https://doi.org/10.1007/s00213-018-5131-1

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS