Annonse

Ølmysterium endelig løst

Se'a gutter, boblene synker! Svirebrødrene stikker huene sammen og myser mot glasset med Guinness. Og ganske riktig. Der inne kryper de hvite boblene nedover mot bunnen. Men hvorfor?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Røverhistoriene om synkende Guinness-bobler har florert på folkemunne i generasjoner. Men siden gassboblene strengt tatt ikke kan være tyngre enn ølet de flyter i, er observasjonene blitt avskrevet som fyllerør og optiske illusjoner. Nå har imidlertid vitenskapen tatt fenomenet på alvor, melder BBC.

Barstudier

- Gruppa vår gjorde grundige forstudier på den lokale puben for noen år siden, forteller Andrew Alexander fra Edinburgh University til BBC. Men resultatene viste seg å være ufullstendige.

Denne gangen har forskerne heldigvis gått grundigere til verks, og sammen med kollegaer fra Stanford University i California har de fanget ølfenomenet med et høyhastighetskamera. Og det er ingen tvil: boblene synker virkelig. Men hvorfor denne dragningen mot avgrunnen?

Strøm

Forklaringa er ikke så mystisk. Gassboblene som sitter langs innsida av glasset henger ofte fast i veggene, og hindres i å trekke mot overflata. Boblene i midten av glasset flyter derimot fritt, og raser snart oppover mot friheten.

Dermed dannes det rett og slett en sirkulasjon i godsakene, hvor oppstrømmen i midten suger ølet på sidene nedover, med bobler og det hele. Forskerne påstår at fenomenet kan oppstå i en hvilken som helst øltype, men er lettere å observere når ølet er mørkt og boblene hvite, akkurat som i Guinness.

Vitenskapsfolkene påstår forøvrig at de tømte ut hver eneste dråpe av testølet etter forsøket, for ikke å forkludre vurderingsevnen. Til det har vi i forskning.no bare én kommentar: Ja, særlig.

Bildene tilhører Guinness

Lenke:

BBC: Science proves beer bubbles sink

Powered by Labrador CMS