Champagnetrøbbel

Hvorfor bobler champagneglassene alltid over når man skjenker?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste har en slags følelse av at det går an å skjenke champagne på en pen og sivilisert måte, hvis man bare er erfaren nok, har dyre nok drikkebeger - og dertil holder glasset i nøyaktig 45 graders vinkel mens flasketuten roteres.

Ikke akkurat.

Luftperler

Uansett hvor dyre glassene er, har de nemlig en hel masse mikroskopiske hull i overflata, og disse er fulle av luft. Dermed blir mengder av bitte små bobler fanget nede i glasset idet champagnen helles i, skriver New Scientist.

Disse luftperlene er tilfeldigvis perfekte startbobler som får karbondioksidet i drikken til å lage kaskader av skum. Først når alle de små luftlommene i glassoverflata er fylt av den gylne drikken, roer situasjonen seg ned.

Triks

Dermed kan bruseproblemet fort løses av enklere tiltak enn hellevinkel og glass i millionkronersklassen. Trikset er som følger (Jada, vi vet at noen av dere jetsettere kjenner til teknikken…): Hell litt champagne i glasset og la det bruse opp. Dette skulle fylle opp luftlommene, slik at du trygt kan tømme på resten. Skvalper du en skvett vin eller vann rundt i begeret først, skulle det også gjøre susen.

Hvorvidt det også går an å kvitte seg med champagnerapen på en skapelig måte, har vitenskapen imidlertid ingen svar på.

Referanse:

R. Eastaway & L. Fisher, Hosts with the most, New Scientist, 20/27 December 2003 / 3 January 2004, p. 47-49.

Powered by Labrador CMS