Champagnetrøbbel
Hvorfor bobler champagneglassene alltid over når man skjenker?
De fleste har en slags følelse av at det går an å skjenke champagne på en pen og sivilisert måte, hvis man bare er erfaren nok, har dyre nok drikkebeger - og dertil holder glasset i nøyaktig 45 graders vinkel mens flasketuten roteres.
Ikke akkurat.
Luftperler
Uansett hvor dyre glassene er, har de nemlig en hel masse mikroskopiske hull i overflata, og disse er fulle av luft. Dermed blir mengder av bitte små bobler fanget nede i glasset idet champagnen helles i, skriver New Scientist.
Disse luftperlene er tilfeldigvis perfekte startbobler som får karbondioksidet i drikken til å lage kaskader av skum. Først når alle de små luftlommene i glassoverflata er fylt av den gylne drikken, roer situasjonen seg ned.
Triks
Dermed kan bruseproblemet fort løses av enklere tiltak enn hellevinkel og glass i millionkronersklassen. Trikset er som følger (Jada, vi vet at noen av dere jetsettere kjenner til teknikken…): Hell litt champagne i glasset og la det bruse opp. Dette skulle fylle opp luftlommene, slik at du trygt kan tømme på resten. Skvalper du en skvett vin eller vann rundt i begeret først, skulle det også gjøre susen.
Hvorvidt det også går an å kvitte seg med champagnerapen på en skapelig måte, har vitenskapen imidlertid ingen svar på.
Referanse:
R. Eastaway & L. Fisher, Hosts with the most, New Scientist, 20/27 December 2003 / 3 January 2004, p. 47-49.