Øl gjør grilling sunnere

Liker du grillet kjøtt, men frykter helsefaren? Øl kan løse dillemmaet.
15.4 2014 05:00


 

Grillet kjøtt har nydelig smak. Men den gode smaken har sin pris. Grillingen danner kreftfremkallende stoffer. 

Disse er polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) som kan ødelegge arvematerialet og øke risiko for å utvikle tykktarmskreft.

Men nå kan du ha løsningen rett for hånden. Ofrer du litt øl som du marinerer kjøttet i før grilling, reduseres innholdet av kreftfremkallende stoffer.

En gruppe forskere ledet av Isabel Ferreira ved Universitetet i Porto, i Portugal, mener de har funnet en måte å redusere problemet. Når du griller kjøtt, bør du tilsette øl, foreslår de.

Seriøst eksperiment

Det velkomne rådet er et resultat av seriøse eksperimenter. Doktor Ferreira har publisert studien i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

De kreftfremkallende stoffene som utløses ved grilling, formes av molekyler kalt frie radikaler. De oppstår fra fett og protein i den intense varmen som oppstår ved grilling av maten.

Antioksidanter

Men antioksidanter kan motvirke de frie radikalene. Øl er rikt på antioksidanter, i form av melanoidiner som oppstår når bygg blir stekt.


 

Dermed tilberedte doktor Ferreira og hennes kolleger noen øl-marinader, kjøpte noen biffer og fyrte opp grillen.

En av marinadene var basert på pilsnerøl, og en annen var laget av en mørkere øltype.

Hypotesen var at biffene som var marinert i det lyse ølet, ville danne færre skadelige stoffer enn kontroll-biffene som var umarinert.

Og siden mørkt øl har mer melanoidiner, forventet forskerne at det ville dannes enda færre skadelige stoffer i biffene som var marinert i det mørke ølet.

Mørkt øl sunnest

Og resultatene var som forventet. Mens de umarinerte biffene hadde et gjennomsnitt på 21 nanogram av PAH per gram grillet kjøtt, hadde de pils-marinerte biffene et gjennomsnitt på 18 nanogram.

Men de sunneste kjøttstykkene var de som var marinert i mørkt øl. De hadde bare et gjennomsnitt på 10 nanogram, målte forskerne. Altså halvparten av de umarinerte kjøttstykkene.

Referanse:

Olga Viegas m.fl: Effect of Beer Marinades on Formation of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Charcoal-Grilled Pork, Journal of Agricultural and Food Chemistry, mars 2014

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse