Annonse
En apekatt med lange armer henger etter halen i et tre. Treet har oransje frukter. Apen har en slik frukt i munnen.
Svarthåndklamreape med en mombinfrukt i munnen. De søte fruktene inneholder ofte alkohol, og urin fra apen har vist at dyra får den i seg.

Drikker dyr mer alkohol enn vi tror?

Visste du at fruktfluer går på fylla hvis de blir avvist av damene? Forskere mener vi mennesker må slutte å tro at vi er de eneste som blir brisne.

Publisert

De aller fleste menneskesamfunn med muligheter for å lage alkohol, gjør det. Arkeologiske spor viser at vi brygget øl for tusenvis av år siden, og skrifter fra antikken beskriver ulike stadier av beruselse.

Men Anna Bowland fra University of Exeter og hennes kollegaer mener at vi rett og slett har vært så opptatt av vår egen drikkekultur, at vi helt har oversett dyrenes.

- Det er stadig mer dokumentasjon for at etanol finnes naturlig i det meste av sukkerholdig mat. Vi mennesker drikker ikke alene, skriver de i siste utgave av tidsskriftet Trends in Ecology and Evolution.

Millioner av år

Det finnes mange typer alkohol, men det stoffet vi ofte forbinder med ordet – er etanol. Det blir i all hovedsak lagd av gjærsopp som bryter ned sukker. Og dette har disse soppene trolig drevet med ufattelig lenge.

I dag finnes det planter som lager søt saft i nesten alle økosystemer. Og ettersom frukten modner – og overmodner – rykker gjærsoppen inn.

De fleste frukter som er blitt testet, kan bli utsatt for gjæring, skriver Bowland og kollegaene, og argumenterer:

Alkohol ser ut til å være vanlig i naturen. Og fruktspisende dyr får den trolig i seg.

Full elg i epletre

Det finnes mange historier om fulle dyr.

Det er rapportert om sidensvans som har flydd i vegger etter å ha spist gjærede bær. Dovenlorier og trespissmusa Ptilocercus lowii er kjent for å hive i seg betydelige mengder alkoholholdig nektar fra palmer.

Flere aper er også på lista over drikkfeldige dyr. Noen tilfeller er også vitenskapelig dokumentert.

Forskere lyktes for eksempel i å måle stoffer fra alkoholfordøyelse i urinen til svarthåndklamreaper. De hadde lagt i seg av gjærede mombinfrukt med et alkoholinnhold på en til to prosent, ifølge studien i tidsskriftet Royal Society Open Science.

Noen funn i biologien hinter dessuten om at forholdet til alkohol slett ikke er nytt.

Mange arter kan bryte ned etanol i kroppen. En studie fra 2015 viste for eksempel at mennesket og gorillaens felles aner hadde denne evnen allerede for ti millioner år siden. 

En sidensvans sitter på en klase skrukkete røde bær.
Sidensvansen spiser bær som har hengt lenge. Der kan det ha utviklet seg alkohol. Trolig er dette bakgrunnen for hendelser hvor sidensvanser krasjer i vegger.

Søt mat

Bowland og kollegaene tror drikking blant dyr noen ganger bare er tilfeldige uhell.

Men andre ganger kan en dragning mot det sterke være en fordel. Kanskje kan lukten av alkohol lede dyret til spesielt søt og kaloririk mat? Eller kanskje er det mindre konkurranse om de gjærede fruktene?

Man kan også spekulere på om dyr kan bruke alkohol til noe av det samme som oss: Medisin og sosial smøring.

Slike spørsmål er knapt utforsket av vitenskapen. Men det finnes likevel et eksempel som antyder at den typen adferd kan finnes hos dyr:

Fruktfluene.

Et sterkt forstørret foto av en brun flue med røde øyne. Fluen spiser av noe som ligner fruktkjøtt.
En bitte liten dranker. Fruktfluene ikke bare tåler alkohol, de oppsøker den.

Elsker alkohol

Fruktfluene lever nettopp av overmoden frukt. De har ikke bare utviklet mekanismer for å fordøye alkohol – de oppsøker og foretrekker sterke saker når de er å oppdrive.

Fluene foretrekker et miljø med rundt 4 prosent alkohol for larvene sine, skriver Bowland og co.

Antagelig beskytter alkoholen larvene fra rovdyr og parasitter.

Det ser dessuten ut til at fruktfluene forandrer den seksuelle adferden sin når de er påvirket av alkohol. Ikke ulikt eierne av fruktfatet.

En studie viste for eksempel at hunnfluer ble mindre kritiske i partnervalget og paret seg med flere hanner når de var påvirket av alkohol.

Hanner på sin side, søkte mot sterke saker når de var blitt avvist.

Det er ikke umulig at andre arter enn oss bruker alkohol til å dempe stress, søke venner og utforske nye miljøer, ifølge Bowland og co.

De mener vi trenger mye mer forskning på alkoholbruk i dyreverden.

Referanse:

Anna C.Bowland, The evolutionary ecology of ethanol, Trends in Ecology and Evolution, oktober 2024. Sammendrag

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

 

Powered by Labrador CMS