Annonse

Nett-TV: Juleøl på norsk

I dag er de fleste råstoffene til norsk juleøl importert, men flere mikrobryggerier går nå sammenfor å prøve ut norske sorter av humle, bygg og urter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om prosjektet

Norsk malt, humle og urter – smaken av norsk øl.

Hovedmål: Ny kunnskap til mikro- og bryggeribransjen, andre ølbryggere og råvareprodusenter om muligheten for produksjon og bruk, samt kvalitet av norsk malt, humle og urter.

Gjennom prosjektet skal en undersøke gamle og nye byggsorter med hensyn på maltingsegenskaper og dyrkingsmuligheter i ulike landsdeler for å oppnå en stabil maltkvalitet.

Forskerne vil også undersøke variasjon i innholdsstoffer i norske humle kloner samt utvalgte arter av urter for bruk i lokale produksjoner av øl.

Prosjektleder: Ragnar Eltun, Bioforsk Øst Løken.

Prosjektansvarlig; Nøgne Ø, med flere bryggerier og mikrobryggerier som samarbeidspartnere, Norbrygg, Bioforsk med enhetene Løken, Apelsvoll, Landvik og Kvithamar. Graminor, AgroTech (DK)
Finansiering: Forskningsrådet – innovasjonsprosjekt gjennom Bionær-programmet.
Periode: 2013-2016.
Kostnad: 4,5 millioner kroner.
 

- Det er stor interesse for matspesialiteter, inkludert øl med lokal tilknytning, historie og smak.

Det sier forskningsleder Ragnar Eltun ved Bioforsk Øst Løken i Valdres.

Eltun skal lede det nye forskningsprosjektet der en skal prøve ut både gamle norske kornsorter til malting og bruk av norsk humle til brygging av øl.

Flere norske mikrobryggerier står bak prosjektet, inkludert Valdres Gardsbryggeri.

Forskning for helnorsk juleøl from Bioforsk on Vimeo.

 

Powered by Labrador CMS