Annonse
En bartender heller Red Bull ned i et glass. Han har fått bunnen av boksen til å suge seg fast i håndflaten, slik at han kan helle uten å holde rundt boksen.
Det er populært å blande alkohol og energidrikk. Men er det lurt?

Alkohol og energidrikk forandret hjernen til rotter

Endringene så ut til å være varige.

Publisert

Både alkoholholdige drikker og energidrikker inneholder stoffer som påvirker kroppen.

Alkohol i seg selv forstyrrer nervecellenes kommunikasjon og øker risikoen for lidelser som angst og depresjon. Fyllekuler i ungdommen kan føre til dårligere utvikling av hjerneområdene som styrer med hukommelse og selvkontroll, viste en studie fra 2017. 

Men også energidrikker inneholder stoffer som skal påvirke kroppen, som koffein og taurin. En norsk undersøkelse fra 2024 knytter for eksempel energidrikker til dårligere søvn

Vi vet altså en del om hvilke biologiske effekter de to drikkene har hver for seg. Men mange liker å kombinere alkohol og energidrikker. Så hvordan viker de sammen?

Dette har en gruppe italienske forskere forsøkt å finne ut mer om.

Med og uten energidrikk

Francesca Biggio og kollegaene har gjort eksperimenter på rotter. Slike studier kan ikke si noe sikkert om hva som skjer i mennesker. Men de kan gi viktig innsikt i hvordan stoffer oppfører seg i kroppen til pattedyr.

Forskerne brukte fire grupper av hannrotter. Den ene fikk alkohol tilsvarende et menneske som drikker to enheter. Den andre fikk Red Bull tilsvarende et menneske som drikker to bokser. Den tredje gruppa fikk begge deler, og den siste fikk bare vann.

Drikkene ble sprøytet rett ned i magen i to dager, før en pause på to dager. Dette holdt fram fra rottene var 28 til de var 37 dager gamle – altså typisk i ungdomstida.

Forskerne gjorde flere tester av dyras adferd da de var 40 og 90 dager gamle. De undersøkte også hva som hadde skjedd i hjernen.

Mer aktive

Resultatene viste at rottene som hadde fått energidrikk alene, ble mer aktive etterpå, samtidig som de skåret dårligere på husketester – antagelig fordi de hadde større problemer med å konsentrere seg.

Dette skjedde ikke med gruppa som fikk både alkohol og energidrikk, trolig fordi virkningen av de to motvirket hverandre.

Men kombinasjonen så ikke ut til å ha noen heldig effekt på hjerneutviklingen på sikt.

Mindre fleksible i lengden

Det viste seg at gruppa som drakk både alkohol og energidrikk, først fikk større synaptisk plastisitet. Det er nervecellenes evne til å regulere kontakten med hverandre, noe som igjen er viktig for evnen til å lære og huske.

Men dette så ikke ut til å vare. Da disse rottene var blitt 90 dager, hadde de tvert imot mindre synaptisk plastisitet enn de andre.

Forskerne mener resultatene deres alt i alt antyder at de to drikkene sammen kan gi en annen effekt enn man skulle tro ved å legge sammen virkningen av drikkene én og én.

Kombinasjonen ser ut til å ha en varig virkning på fleksibiliteten i hjernedelen hippocampus, skriver de i en artikkel som nå er publisert i Neuropharmacology.

Vet ikke om mennesker

Det er likevel viktig å huske at resultater fra rotter ikke nødvendigvis kan overføres til mennesker.

I denne studien ble det dessuten bare brukt hannrotter. Hormoner kan ha stor innvirkning på mange prosesser i kroppen. Det er altså ikke sikkert at hunnrotter – eller for den saks skyld jenter – reagerer likedan på kombinasjonen av alkohol og energidrikk.

Dette er hensyn man bør tenke på i videre forskning, skriver forskerne.

Referanse:

Francesca Biggio, m.fl., Mixing energy drinks and alcohol during adolescence impairs brain function: A study of rat hippocampal plasticity, Neuropharmacology, august 2024. Sammendrag

 

Få med deg ny forskning

 

Powered by Labrador CMS