Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Det er mulig å bevare troen på at en kan lykkes - også med årene.
Det er mulig å bevare troen på at en kan lykkes - også med årene.

– Stå-på-viljen øker med alderen

Med årene mister du litt av gnisten og troen på at du skal klare å bli god til noe. Likevel finnes det håp.

Du kunne ha blitt fotballproff da du var yngre, sier du? Eller skikkelig god i sjakk? Verdensmester i kokekunst, kanskje?

Nja, kanskje ikke nå lenger, er det lett å tenke etter hvert som vi blir eldre. Og muligens er det ikke så farlig med det heller.

En forskergruppe har undersøkt hvordan vi endrer oss med årene.

– Vi ville se hvordan lidenskapen, stå-på-viljen og troen på at du skal kunne lykkes med å bli bedre endrer seg med alder, og om det er forskjell mellom kjønn, sier professor Hermundur Sigmundsson ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Han og andre forskere står bak en vitenskapelig artikkel som nylig er publisert i tidsskriftet International Journal of Environmental Research and Public Health. Forskerne tok for seg 1548 personer i alderen 13 til 77 år.

Det er lett å miste troen. Det er hardt å beholde den. Men ikke umulig.
Det er lett å miste troen. Det er hardt å beholde den. Men ikke umulig.

Lidenskapen og troen går ned

Sofaen er utvilsomt et mye triveligere sted å være etter hvert som du blir eldre. Denne kjensgjerningen gjenspeiler seg i resultatene også.

– Lidenskapen for det du en gang virkelig brente for går ned. Det gjør også troen på at du skal lykkes med å bli skikkelig god i det du holder med på, forklarer Sigmundsson.

Men her gjelder det å ta tak i seg selv og ikke gi opp. Kanskje kan du ikke bli verdensmester i noe, men du kan fremdeles bli nokså god om du går inn for det. I hvert fall bedre.

– Da er det viktig å beholde troen på at du skal greie det. Du må ikke slutte å tro på vekst til tross for at du blir eldre, sier han.

Stå-på-vilje øker med årene

Her finnes det også et annet håp. For stå-på-viljen øker faktisk med årene.

– Lidenskapen og troen på vekst går noe ned med alderen, men stå-på-viljen går opp om vi ser på eldre under ett, sier Sigmundsson.

Det er altså klare fordeler med å bli en gammel stabeis.

– Noen eldre får også en del av lidenskapen tilbake igjen, fastslår han.

Kvinner har større tro på at de får det til

Stå-på-viljen er mer eller mindre lik hos begge kjønn. Men forskerne finner også visse forskjeller mellom kvinner og menn.

– Menn er jevnt over mer lidenskapelige enn kvinner når det kommer til slikt som de virkelig brenner for.

Kvinner tar det imidlertid igjen på et annet område.

– Kvinner har jevnt over større tro på at de skal lykkes med det de vil bli gode til, det vil si troen på vekst. Dette er en av de første gangene at det er påvist, påpeker Hermundur Sigmundsson.

Tidligere forskning har vist at det gjelder å finne noe du brenner for også når du blir eldre. Men noen snarveier, annet enn å fortsette å stå på, finnes ikke.

Sånn er det dessverre, og selvsagt kan det være krevende. Med mindre du virkelig brenner for å ligge på sofaen, så klart. Da er det skikkelig lett.

Referanse:

Hermundur Sigmundsson mfl.: Motivational Factors Are Varying across Age Groups and Gender. Int. J. Environ. Res. Public Health, 2022. Doi.org/10.3390/ijerph19095207

Powered by Labrador CMS