Hvis du har vært på ferie ved
Middelhavet kan du sikkert drømme deg tilbake til god olivenolje, smakfulle
tomater og fersk sjømat. Nå kommer noen forskere ved Universitetet i Newcastle
med gode nyheter – denne maten kan ha en nyttig helseeffekt.
Middelhavskosthold består i følge nhi.no
av mye frukt og grønnsaker, fullkornsbrød og korn, nøtter, belgfrukter, frø og
fisk. Kostholdet inneholder lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt,
og et moderat alkoholforbruk.
Sammenhengen mellom demens og
kosthold har blitt studert tidligere, men resultatene har ikke vært
konsekvente. Den nye studien har hatt med et større antall personer enn flere tidligere studier.
Forskerne har undersøkt data fra
60.298 personer. Dataene ble hentet fra UK Biobank, som er en stor gruppe personer fra Storbritannia som har fått kostholdet sitt undersøkt.
Deltakerne til UK Biobank ble rekruttert mellom 2006 og 2010. Da varierte
alderen til deltakerne mellom 40 og 69 år.
Redusert risiko
For å beregne hvor mye deltakernes
kosthold samsvarte med middelhavskostholdet, brukte forskerne et poengsystem
hvor de målte hvor mye hver deltaker fikk i seg av 14 forskjellige
matkomponenter. Det ble gitt ett poeng hvis de fikk i seg minimumsmengden
og null poeng hvis de ikke fikk i seg nok av den matvaren.
På den måten kunne forskerne
rangere deltakerne langs en skala etter i hvor stor grad kostholdet deres
samsvarte med definisjonen på et middelhavskosthold.
Resultatene fra studien viste at
deltakerne med kosthold som samsvarte mest med middelhavskostholdet, hadde 23
prosent lavere risiko for å utvikle demens enn dem som hadde kosthold som ikke
samsvarte med middelhavskostholdet.
Kan oppstå 20 år før diagnose
Ekaterina Zotcheva forsker på risikofaktorer for demens ved Nasjonalt senter for aldring og helse. Hun sier det er en styrke ved studien at den har mange deltakere. Samtidig påpeker hun at oppfølgingstiden ikke har vært så lang og at det kan ha hatt en innvirkning på funnene.
– Det er veldig mye som tyder på at demenssykdommen kan oppstå opptil 20 år før man får en diagnose. Derfor er man litt usikre på om den påbegynnende sykdommen kanskje også påvirker atferden vår.
– Det er en mulighet for at sykdommen kan påvirke hvordan man spiser allerede før man kan se tydelige symptomer.
Bra for kognitiv funksjon
Ekaterina Zotcheva mener det er
vanskelig å si helt sikkert akkurat hvor mye risikoen for demens reduseres av å ha middelhavskosthold. Hun er likevel enig i at det er grunnlag for å si at
å spise middelhavskosthold er bra for den kognitive funksjonen.
– Det har blitt gjort randomiserte,
kontrollerte studier med middelhavsdiett der man har sett på kognitiv funksjon.
Kognitiv funksjon er ikke det samme som demens, men det kan sammenlignes.
– Der finner man at de som fulgte
middelhavskosthold, fikk bedre kognitiv funksjon enn dem som spiste vanlig. Så
det støtter opp under at kosthold spiller en rolle.
Flere risikofaktorer
Annonse
I tillegg til kostholdet, er det en
rekke andre livsstilsfaktorer som kan påvirke risikoen for å utvikle demens. Zotcheva
forklarer at cirka 40 prosent av demenstilfellene på verdensbasis kan
tilskrives 12 modifiserbare risikofaktorer.
– Det som er knyttet til livsstil, er blant annet høyt blodtrykk, høyt alkoholforbruk og fedme midt i livet. Og så er
det røyking, sosial isolasjon og fysisk inaktivitet seint i livet. I tillegg
finnes det andre risikofaktorer som lav utdanning, hørselstap, depresjon og
luftforurensning.
Begrenset hvor mye man kan
kontrollere
Zotcheva poengterer at det er
anslått at omtrent 40 prosent av demenstilfellene kan tilskrives disse risikofaktorene.
Det betyr at 60 prosent av demenstilfellene ikke kan knyttes til disse faktorene.
– Så man har aldri noen garanti i
livet. De sunneste, friskeste og mest aktive av oss kan også få demens. Det
synes jeg ofte underkommuniseres.
– Så det er en ganske tydelig
begrensning på hvor mye vi egentlig kan påvirke demensrisikoen?
– Ja, genetikk og alder er jo de
største risikofaktorene. Det får vi ikke gjort så mye med, enn så lenge i hvert fall.