Mulig løsning for dødsdømte sykepleiere
Tripoli (NTB-Reuters-AP): Forsøkene på å få løslatt de seks helsearbeiderne som er dømt til døden i Libya, kan være i ferd med å lykkes.
Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier er i Libya for å prøve å forhandle fram en løslatelse av seks dødsdømte.
Steinmeier møtte søndag kveld Saif al-Islam, som er sønn av Libyas leder Muammar Gaddafi.
Etter møtet sa Saif al-Islam at takket være positive initiativer fra EU kan saken være nær en løsning.
- Det er kommet positive initiativer fra europeisk side. Vi er på slutten av et maratonløp og vi er ved den vanskeligste etappen. Utfallet vil bli bra, og vi håper at dette er begynnelsen på slutten på dette problemet, sa Saif al-Islam.
Han gikk ikke nærmere inn på hvilke konkrete EU-initiativer han siktet til.
400 smittet
Fem sykepleierne fra Bulgaria og en palestinsk lege har sittet fengslet i Libya siden 1999. De er beskyldt for med vilje å ha smittet 400 barn med hivinfisert blod på et sykehus i den libyske byen Benghazi.
Alle seks nekter skyld, men ifølge libysk påtalemyndighet har alle seks tilstått forholdet.
Flere av sykepleierne har forklart at de tilsto under avhør etter å ha blitt torturert. I 2004 ble de dømt til døden, men anket. I 2006 ble de dømt til døden igjen, men også den dommen er anket. Nå skal saken snart opp i landets høyesterett.
- Dypt bekymret
Både EU og USA har flere ganger oppfordret myndighetene i Libya om å sette de seks fri. Mandag kom USAs president George W. Bush med en ny oppfordring til Libya.
- Vi er dypt bekymret for sykepleiernes tilstand. De bør bli løslatt og få komme tilbake til familiene sine, sa Bush etter å ha møtt den bulgarske presidenten Georgi Parvanov.
Bush var mandag på besøk i Bulgaria, som er siste stopp på presidentens Europa-reise. Bulgarske myndigheter har jobbet sammen med EU og USA for å få løslatt sykepleierne.
Erstatning
Under rettssakene vitnet flere medisinske eksperter og forklarte at sykehuset i Benghazi hadde dårlige hygienerutiner, at hiv var utbredt blant mange pasienter, og at de 400 barna var blitt hiv-smittet før de bulgarske sykepleierne begynte å jobbe ved sykehuset på slutten av 1990-tallet.
Libya har foreslått at sykepleierne settes fri mot at familiene til de rammede barna får en erstatning på 10 millioner euro hver.
Bulgaria har avvist forslaget og sier det vil bety å innrømme skyld. Den bulgarske regjeringen har tilbudt seg å opprette et fond som skal finansiere behandling for barna på europeiske sykehus.
(NTB)