Annonse
Somaliere som er blitt fordrevet av tørken, i en leir ved Dollow i Somalia.

Rapport: Tørken på Afrikas Horn ville ikke oppstått uten klimaendringene

Den nesten tre år lange tørken på Afrikas Horn hadde ikke vært mulig uten klimaendringene, ifølge en ny analyse.

Publisert

Om lag 4,4 millioner mennesker har som følge av tørken blitt sterkt avhengige av humanitær hjelp. I fjor førte den til at anslagsvis 43.000 mennesker mistet livet i Somalia.

I Etiopia, Kenya og Somalia har de fem siste regnsesongene gitt langt mindre nedbør enn de pleier. Tørken har vart siden oktober 2020, og hjelpeorganisasjoner har kalt den for den verste på 40 år.

– Eksepsjonell

– Klimaendringer har gjort denne tørken eksepsjonell, sier Joyce Kimutai, klimaforsker ved Kenyas meteorologiske institutt.

Hun er en av flere forskere som i samarbeid med World Weather Attribution (WWA) har kommet fram til at økte klimautslipp gjør tørken på Afrikas Horn 100 ganger mer sannsynlig.

Ved hjelp av datamodeller og klimaobservasjoner har de funnet ut at hvis temperaturen i verden hadde vært 1,2 grader lavere, så ville kombinasjonen mellom lite nedbør og fordampning ikke ført til tørke i det hele tatt.

Den globale gjennomsnittstemperaturen har økt med 1,2 grader siden førindustriell tid.

Vanskelig å dokumentere

Utregninger har tidligere vist at det er en sammenheng mellom klimaendringer på den ene siden og ekstremvarme og unormalt mye nedbør på den andre. Men det har vært langt vanskeligere å dokumentere at klimaendringene også forårsaker tørke.

Den ferske analysen viser imidlertid at klimaendringene dobler risikoen for mindre regn mellom mars og mai. I tillegg til at nedbøren har uteblitt, har stigende temperaturer ført til at mer vann fordamper fra bakken og fra planter. Og det er fordampningen som er hovedårsaken til den omfattende tørken, ifølge analysen.

I år har det vært spådd at regionen kom til å oppleve sin sjette mislykkede regntid på rad, men den siste tiden har det likevel regnet noe.

Forskerne mener dette er svært positivt, selv om det kreves langt mer nedbør for at bønder og gjetere skal kunne hente seg inn igjen.

– Urettferdig

– Tørken på Afrikas Horn understreker hvor urettferdig klimaendringene rammer og hvor akutt situasjonen er, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell i en kommentar til NTB.

Han understreker at det trengs 1.000 milliarder dollar årlig for at verdens utviklingsland skal nå klimamålene.

– Det tilsvarer omtrent 2–3 prosent av verdens totale aksjekapital, ifølge Solhjell, som etterlyser flere private investeringer i klimatiltak.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS