Annonse

Student oppdaget merkelig væske som bryter med termo­dynamikkens lover

Da studenten ristet på blandingen, lignet den en gresk vase.

Blandingen før og etter den ble ristet.
Publisert

– Hva er dette? utbrøt fysikkstudent Anthony Raykh fra University of Massachusetts Amherst da han blandet materialer.

En miks av olje, vann og magnetiske partikler fikk Raykh til å gå ned og banke på døren hos professorene sine. For da den ble ristet, fikk blandingen form som en gresk vase.

Formskiftende væske

Raykh hadde oppdaget en formskiftende væske som trosset det han hadde lest i lærebøkene. Resultatene er nå publisert i tidsskriftet Nature Physics.

Det skriver University of Massachusetts Amherst i en pressemelding.

For å forstå fysikken bak, må du kjenne til konseptet emulsjon, som beskrives i termodynamikkens lover. Her tar man to væsker som normalt ikke kan blandes, for eksempel olje og vann, og rister dem kraftig, slik at de blander seg.

Vaseformen er slik at den smalner inn på midten.
Da studenten Anthony Raykh ristet væsken, formet den seg som en gresk vase (til høyre).

Som majones

Majones er et eksempel på en emulsjon, forklarer seniorforfatter av studien Thomas Russell i pressemeldingen. En salatdressing er også det:

– Den er laget av olje, vann og krydder, og før du heller den over salaten din, rister du den, slik at alle ingrediensene blandes sammen.

I sin vitenskapelige salatdressing brukte Anthony Raykh magnetiserte nikkel-partikler i stedet for krydder.

Uansett hvor mange ganger eller hvor kraftig han ristet blandingen, formet den seg som en «vakker og ren vaseform», forteller han i pressemeldingen.

Se forsøket i videoen her. (Video: UMass Amherst)

Raykh og kollegene fant ut at når partiklene er så sterkt magnetiserte, forstyrrer det emulsjonsprosessen og dermed termodynamikkens lover. I stedet oppsto det en elegant kurve i glasset.

Nå håper Raykh at det nye funnet kan bidra med kunnskap om bløte materialers fysikk.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS