Annonse

Hva fant forskerne ut om vinterbading da de samlet en rekke studier?

Ifølge ny forskning er det vanskelig å bevise at kalde bad er sunt – eller usunt.

Det kan være vanskelig å bevise om en helseeffekt skyldes kulden eller noe annet.
Publisert

Et kaldt bad kan gi deg en bedre start på dagen. Det kan få deg til å føle deg friskere og mer energisk.

Men hvis du er på utkikk etter solide, vitenskapelige bevis for at det er sunt, vil du kanskje bli skuffet.

En ny litteraturgjennomgang – det vil si en studie som gjennomgår flere forskningsfunn – viser i hvert fall at selv om det finnes noen studier som peker på mulige fordeler, bør de leses med forsiktighet.

– Folk sverger til fordelene, men da vi undersøkte bevisene for det, innså vi at selv om det er visse lovende effekter, er det fortsatt mye vi ikke vet, forklarer Tara Cain, en av forskerne bak den nye, australske studien, til den danske nettavisen Videnskab.dk.

Ser ut til å gi mer betennelse

I det nye forskningsprosjektet har forskerne funnet 11 randomiserte studier med til sammen 3.177 deltakere.

Studiene har sett på ulike effekter av det som samlet kalles cold water immersion: å dekkes av kaldt vann. Dette omfatter både kalde dusjer og å senke seg ned i kaldt vann, for eksempel i isbad.

Forskerne har blant annet sett på effektene på stress, betennelse, livsglede, søvn og immunforsvar.

På flere områder er det ikke noen påviselig helseeffekt av det kalde vannet, men på enkelte områder – som betennelser og stress – kunne forskerne se små forskjeller.

– Det som virkelig slo meg, var den betydelige betennelsesresponsen umiddelbart etter nedsenking i kaldt vann, sier Tara Cain, som er forskningsassistent ved University of Southern Australia.

– Det er en vanlig antakelse at det å utsette seg for kaldt vann reduserer betennelse. Men vår litteraturgjennomgang peker på at det i starten øker betennelsen.

Ifølge studien har imidlertid tidligere litteraturgjennomganger vist det motsatte, mens andre har kommet til samme konklusjon.

Er det ønsketenkning?

En annen målt effekt som studien peker på, er stress. Riktignok var det ingen signifikant forskjell i deltakernes stressnivå umiddelbart etter det kuldesjokket, heller ikke etter 1 time, 24 eller 48 timer.

Men etter 12 timer ser det ut til å være en signifikant reduksjon i stressnivået.

Bo Belhage, overlege ved Bispebjerg Hospitals anestesiologiske avdeling i Danmark, legger ikke så mye vekt på det.

– Det at man føler seg litt mindre stresset etter nøyaktig 12 timer, men ikke på noe annet tidspunkt, sier ikke så mye. Det er som om man fisker etter et resultat å vise frem, sier forskeren, som har ledet prosjekter om vinterbading ved Bispebjerg Hospital.

– Dessuten er det basert på en gruppe studier der folk ble lagt i kaldt vann i til sammen 170 minutter for å senke kroppstemperaturen. Det er ikke poenget med vinterbading i det hele tatt, så man må være forsiktig med å sammenligne.

Flere av effektene studien finner, er kortvarige, påpeker Tara Cain:

– Studien vår viser at effektene varierer avhengig av kontekst og tidsperspektiv. Det understreker bare at det ikke finnes noen «one size fits all» her.

Den nye studien endrer ikke på et poeng som Bo Belhage har kommet med flere ganger tidligere:

– Ja, man kan finne noen parametere som endrer seg når man vinterbader, akkurat som hvis man gjør alt mulig annet. Men å faktisk ha påviste helseeffekter – det er fortsatt ønsketenkning, sier overlegen, som selv er vinterbader.

Bare gjør det! Ha det gøy!

Utfordringen med å finne solide, håndfaste bevis for at vinterbading er bra eller dårlig for kropp og sinn, er en gammel vitenskapelig traver: kausalitet.

Det betyr at det kan være vanskelig å bevise at det er akkurat vinterbadingen som utgjør forskjellen, og ikke frokosten du spiser, hvor godt ekteskapet ditt fungerer, om du har lavt blodtrykk eller noe annet som kan påvirke deg og helsen din.

– Mye av den eksisterende forskningen på kaldtvannsbading blandes sammen med faktorer som trening, eksponering for andre utendørsaktiviteter eller sosiale interaksjoner, noe som gjør det vanskelig å isolere effekten, påpeker Tara Cain.

Dette ville faktisk kreve en stor – og urealistisk – forskningsinnsats, ifølge Belhage:

– For å si det rett ut, så måtte man gå ned Nørrebrogade, stoppe 5.000 mennesker og si: «Du, du skal vinterbade tre ganger i uken i flere år, leve på nøyaktig samme måte og trene like mye og så videre som personen ved siden av deg, og så skal vi måle forskjellen.»

Belhage opplever det han beskriver som «en vidunderlig entusiasme» fra vinterbadere i klubber og foreninger han av og til holder foredrag for.

– Det er mange som vil høre om hvor sunt det er, og da må jeg alltid svare: «Vi kan rett og slett ikke bevise det», sier overlegen.

– Men det betyr ikke at det ikke kan ha en veldig god effekt for deg personlig. Og du skal bare nyte det. Gå for det! Ha det gøy med det. Men ikke påstå at andre med sikkerhet kan få det samme ut av det.

Referanse:

Tara Cain mfl..: Effects of cold-water immersion on health and wellbeing: A systematic review and meta-analysis. Plos One, 2025. DOI: 10.1371/journal.pone.0317615

Hva er konklusjonen i studien?

I konklusjonen av den nye studien skriver forskerne at analysen «avslørte flere potensielle fordeler, inkludert en reduksjon i stress 12 timer etter nedsenking i kaldt vann (CWI), samt forbedringer i søvnkvalitet og livskvalitet. De påståtte fordelene er imidlertid ikke underbygget, ettersom det er usikre bevis for CWIs effekt på immunitet og humør.»

De skriver videre at «den svært tidsavhengige naturen til CWIs effekter kompliserer vurderingen av risiko og fordeler ytterligere.»

Konklusjonen avsluttes med: «Samlet sett viser CWI lovende resultater for spesifikke utfall, men det er behov for mer robust dokumentasjon for å etablere sikkerhetsprofilen og bekrefte de påståtte helsefordelene.»

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

 

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS