Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - Les mer
Allergi-ormen Toxocara Canis er sterkt forbundet med allergi hos unge personer.

Kan disse ormene være løsningen på allergigåten?

Mange studier viser at det har skjedd en sterk økning i allergi og astma blant unge i løpet av de siste tiårene, uten at noen vet hvorfor. Parasittiske ormer kan være svaret.

23.1 2018 05:00

Da forskere ved Universitetet i Bergen studerte hvordan en bestemt type innvollsormer fra dyr påvirker allergi og astma hos mennesker, ble de overrasket. Unge personer med såkalte helminter (Toxocara Canis) har opptil fire ganger så høy risiko for å utvikle høysnue, eksem og astma enn andre.


 Cecilie Svanes er professor ved Institutt for globale helse og samfunnsmedisin på UiB. (Foto: Eivind Senneset / UiB)

– Vanligvis ville man si at femti prosent økt risiko er mye, men her ser vi en firedobling, altså fire hundre prosent økt risiko, sier professor Cecilie Svanes ved Universitetet i Bergen.

Selv om den unge generasjonen i studien har en høyere risiko for å utvikle astma og allergi dersom de tester positivt for denne innvollsormen, har foreldregenerasjonen, ingen forhøyet risiko.

– Vi vet ikke hvorfor parasitten bare påvirker den yngre generasjonen i negativ retning og ikke foreldrene deres. Dersom vi finner ut hvorfor, tror jeg vi har løst allergigåten, sier Svanes.

Allergieksplosjon

Mange studier viser at det har skjedd en sterk økning i allergi og astma blant unge i løpet av de siste tiårene, uten at noen vet hvorfor.

– En­ vanlig hypotese er at vi er mer i kontakt med kjemikalier og antibakterielle desinfeksjonsmidler, samtidig som vi utsettes for færre mikrober og bakterier, sier hun.

– Men det er mange ting som har forandret seg i løpet av de siste tiårene og ingen vet hvorfor allergiene har økt. Det skjer over hele kloden og følger blant annet urbanisering.

Kan påvirke immunforsvaret både positivt og negativt

For å forske videre på innvollsormenes effekter på allergi og astma, søker Svanes nå stipendet Advanced Grant fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).

Hun ønsker å forske mer helminters forekomst i flere aldersgrupper i flere land. I tillegg vil hun studere genetiske endringer som følge av parasittormer. Ulike parasittormer kan nemlig både ha en immunstimulerende og immunskadende effekt.

– Parasittormene kan påvirke immunforsvaret i både positiv og negativ retning og utgjør et potensial for terapi og forebygging av allergier, sier Svanes.

– Men til syvende og sist handler prosjektet om å forstå mekanismene bak allergiutviklingen i befolkningen i løpet av de siste tiårene.

Referanse:

Cecilie Svanes m.fl: Zoonotic helminth exposure and risk of allergic diseases: A study of two generations in Norway. Clinical & Experimental Allergy. 2017. Sammendrag.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse