Det er UDI som bestemmer hvem som trenger reell beskyttelse og hvem som ikke trenger det. Men hvordan avgjør de om den som søker asyl her faktisk er flyktning? Ville for eksempel denne syriske jenta fått asyl i Norge? (Foto: Reuters / NTB Scanpix)

Podcast: Hvordan avgjør UDI om asylsøkeren faktisk er flyktning?

I den offentlige debatten virker skillet ofte så enkelt: Reelle flyktninger skal få bli. Men hvordan avgjøres det om den som søker asyl her faktisk er flyktning?

Dette vanskelige spørsmålet er det saksbehandlere i Utlendingsdirektoratet (UDI) som avgjør.

En som har studert nettopp denne gruppen og analysert deres metoder og dilemmaer, er Tone Maia Liodden. Liodden er forsker ved Arbeidsforskningsinsituttet ved HiOA og har skrevet sin doktoravhandling i sosiologi om skjønnsutøvelse i asylsaker.

Hun forteller om noen av prosessene, problemstillingene og vurderingene saksbehandlerne står overfor i sitt virke. Det handler om troverdighet og tvil, om hva slags informasjon som faktisk kan oppdrives, og hvilke erfaringsbaserte praksiser man bygger opp og lener seg på.

Så får lytterne selv vurdere: Er det egentlig mulig å ha et rettferdig system for vurdering av asylsaker? Kan man noen gang vite sikkert om et vedtak er riktig? Og – finnes det noen bedre løsning?

Powered by Labrador CMS