I dag braker Arendalsuka løs. I tillegg til politikere, vil en rekke forskere delta i debatter, blant annet om utdanning om forskning. Her er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Arendalsuka i fjor. (Foto: NTB/Scanpix)

Dette snakker forskerne om i Arendal

Ulv, innvandring, sykehusnedleggelser og hva som blir den nye oljen, er noen av det forskere og politikere vil debattere i Arendalsuka.

Anne Britt Djuve er forskningssjef på Fafo. Hun har blant annet forsket på introduksjonsprogrammet for innvandrere. (Foto: Fafo)

Arendalsuka

Arendalsuka arrangeres hvert år i uke 33. 

På nettsidene sine skriver de at Arendalsuka skal være en årlig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid.

Det er privatpersoner, med tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal i spissen, som arrangerer Arendalsuka.

Alle arrangementer som inngår i Arendalsukas program er åpne for alle og gratis å delta på.

(Kilde: Arendalsuka.no)

Arendalsuka går av stabelen i dag, og markerer samtidig for alvor starten på valgkampen. Men uka er mer enn bare politikere. 

Også en rekke forskere vil være tilstede for å bryne seg mot politikere i en rekke debatter om vidt forskjellige temaer. Bistand, innvandring, barnefattigdom, klima, ulv, kommunesammenslåinger og sykehusnedleggelser er blant temaene. 

Det blir også debatter om skolene og akademia står rustet til å bidra til å møte utfordringene Norge står overfor i fremtiden. 

Fafo leier egen båt

Ulv og kommunesammenslåing er blant temaene i år. Fafo har invitert professorer og politikere til debattere om Senterpartiets fremgang på meningsmålingene et utslag av distriktspopulisme som Høyre og Arbeiderpartiet er dømt til å tape. Fafo har leid egen båt for anledningen.

Forskningssjef Anne Britt Djuve mener Arendalsuka er en viktig formidlingsarena, hvor forskere treffer mange beslutningstakere de ellers ikke treffer. 

– Vi håper at det er nyttig og at vi har påvirkningskraft, siden vi bruker mye tid og ressurser på dette, sier hun til forskning.no. 

Et annet tema er hvorfor er det så vanskelig å returnere asylsøkere som får avslag. Det vil forskere debattere med fagpersoner i politiet, ledet av Kjetil Rolness.

Se hele listen over Fafos arrangementer på båten her

Nyttig for visse typer forskere

Rektor ved NTNU mener Arendalsuka absolutt har en nytteverdi for enkelte forskere. 

– Her foregår det også viktige samfunnspolitiske debatter. Derfor er det nyttig for forskere som forsker på temaer som er interessante for samfunnsdebatten, å delta her, sier Gunnar Bovim til forskning.no.

– Forskerne kan ha påvirkningskraft overfor politikere og andre debattanter, og det kan være nyttig for dem selv å få drøftet tanker og resultater. De kan også få nyttige impulser for senere forskning, sier Bovim.

Arendalsuka er en verdifull arena

Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, mener Arendalsuka kan være en nyttig arena for forskere. (Foto: Thor Nielsen, NTNU Comm)

Dette arrangementet fungerer veldig godt som debattarena mellom politikere, forskere og interesseorganisasjoner, mener leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad.

– Vi kommer tettere på hverandre enn ellers, og jeg synes politikerne er lydhøre for innspill og kunnskap fra forskere, sier han til forskning.no.

Har du noen eksempler på at debatter i Arendalsuka der forskeres kunnskap har bidratt til endring?

– I fjor dokumenterte vi i en debatt om forskningens unnasluntrere, at særlig tre departementer bruker svært lite penger på forskning. Det var samferdsels-, justis- og kommunaldepartementet.

Dette innrømte kunnskapsminister Røe Isaksen og vi fikk fokus på at dette er et problem, sier han på en dårlig mobillinje på toget til Arendal.

Skolepolitikk stridstema

Skole- og utdanningspolitikk blir trolig et stridstema også i årets valgkamp. Hvordan kan vi redusere frafallet i videregående skole, og hvordan skal skolen rustes for fremtidens høyteknologiske og globaliserte arbeidsliv?

Kristin Clemet fra Civita vil debattere dette med Kristin Halvorsen i Cicero og Gudmund Hernes.

Hvordan få futt på innovasjon?

Investering i forskning er avgjørende for å løse utfordringene Norge står overfor.

Men klarer universitetene og høgskolene å bidra til omstilling og nyskaping, som næringslivet og offentlig sektor forventer?

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal svare på dette, i debatt med Trond Giske fra Ap.

Direktøren i Innovasjon Norge, Anita Traaseth og direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet stiller også, samt rektorene ved Universitetet i Agder og NTNU. Se mer om debatten her

Debatten blir ledet av redaktør Nina Kristiansen i forskning.no.

Den nye oljen i fare?

Forskning er ifølge politikerne nøkkelen til at vi skal klare å omstille oss til kunnskapssamfunnet, og gjøre offentlig sektor mer effektiv.

Norsk forskning skal være i verdensklasse, er omkvedet.

I Erna Solbergs første nyttårstale erklærte hun kunnskap som fremtidens olje.

Men hva hvis forskningen ikke får tak i de beste hodene, men unge talenter velger bort forskningskarrieren, spør Forskerforbundet.

Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet, sier at Arendalsuka fungerer veldig godt som debattarena mellom politikere, forskere og interesseorganisasjoner. (Foto: Forskerforbundet)

De mener rekruttering til forskning trues, og inviterer til debattmøte om dette sammen med Akademiet for yngre forskere, den 15. august.

Der deltar Mari Sundli Tveit, rektor ved NMBU og leder for Universitets- og høgskolerådet. Det gjør også Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet.

I tillegg vil stortingsrepresentanter fra Ap og Fremskrittspartiet møte.

Framtidens helsevesen

Avisen Dagens medisin skal ha en debatt på torsdag om helse, der temaet er sykehusøkonomi og framtida for sykehusene våre. I stortingsvalgåret 2017 er sykehusenes oppgaver i endring, og flere mener lokalsykehus i praksis vil bli lagt ned.

Eksperter i fagpanelet er  Hans Olav Melberg, helseøkonom og førsteamanuensis ved UiO og Jon Magnussen, professor i helseøkonomi ved NTNU, blant andre.

De skal debattere med helse- og omsorgsminister Bent Høie og Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann fra Ap. Se mer her

Lynforedrag om forskning

Forskerforbundet har også utfordret noen av landets fremste forskere til å holde lynforedrag på seks minutter om sine forskningsprosjekter.

På den såkalte PechaKucha-kvelden på onsdag skal Are Raklev, professor ved fysisk institutt ved Universitetet i Oslo, fortelle om jakten på mørk materie under sofaen. Han er kåret til en av Norges ti beste formidlere av Morgenbladet.

Beate Wold Hygen som er forsker ved NTNU skal fortelle om hvordan barn påvirkes av relasjoner og miljø.

Og kan man i fremtiden dyrke fingre på laboratorier? Det vil forskningsjournalist Åsmund Husabø Eikenes gi svar på.

Forskning.no vil være tilstede, og rapportere fra noen av arrangementene.

Det er gratis adgang på arrangementene. Her finner du oversikt over hovedprogrammet

Powered by Labrador CMS