Annonse
Nils Rune Langeland har vært ansatt ved Universitetet i Stavanger siden 2008. Han skal ha blitt orientert i begynnelsen av oktober om at universitetet ønsket å avskjedige ham. (Foto: UiS)

Universitetet i Stavanger ber studenter tenke seg om før de forteller media om trakassering

«Medieoppslag ved varsling kan skade universitetet unødig,» skriver UiS på sine egne nettsider. Universitetet lover å endre setningen nå som de er blitt gjort oppmerksom på den.

Publisert

Når studenter ved Universitetet i Stavanger forsøker å finne ut hva de skal gjøre etter at de har blitt utsatt for trakassering eller mobbing, ber Universitetet dem tenke seg om både to og tre ganger før de går til media. 

På en side som skal hjelpe studentene med å sende inn et formalisert varsel om mobbing og trakassering, sto det til og med onsdag 5. juli at:

«Medieoppslag ved varsling kan skade universitetet unødig. Før du går til media, må du derfor vurdere følgende:

  • Er det grunn til å tro at det faktisk foreligger kritikkverdige forhold?
  • Er det hensiktsmessig å si fra internt først?
  • Har andre utenfor universitetet berettiget interesse av å få vite om forholdene?»

Presseforbundet: – Uheldig måte å kommunisere på

– Det er en veldig spesiell måte å kommunisere på, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk presseforbund. 

Hun mener fokuset på at det er feil å varsle gjennom media, kan få studenter og ansatte til å ikke varsle om det som foregår ved universitetet.

– Slike beskjeder gjør at folk ikke varsler om trakassering og andre kritikkverdige forhold. Fokuset bør heller være på at de burde varsle, uansett hvordan de gjør det, sier Floberghagen.

Universitetet i Stavanger sier til forskning.no at de vil endre på formuleringen, som de kaller uheldig og unødvendig. Etter forskning.no tok kontakt med Universitetet, har de fjernet hele avsnittet fra sine nettsider.

Sendte meldinger til tidligere studenter

Historieprofessor Nils Rune Langeland er nylig klaget inn av pedagogstudentene ved Universitetet i Stavanger for å ha sendt upassende meldinger til unge kvinner. Tidligere denne uken la flere kvinner ut skjermbilder av meldinger de hadde fått fra professoren på Facebook, Instagram og Twitter. Khrono var de første til å omtale saken. Professoren skal ha sendt seksuelle oppfordringer og spørsmål om å møtes til en rekke kvinner, blant annet tidligere studenter, ifølge VG

Blant dem som reagerte sterkt på meldingene fra Langeland var Eivind Trædal, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Oslo. På mandag videreformidlet han noen av dem i en post på sin åpne Facebookprofil.

Trædal reagerer også på formaningen fra Universitetet i Stavanger om å ikke skade universitetet unødig. 

– Jeg synes dette virker veldig betenkelig. Universitetet bør ikke kunne pålegge studenter å tenke så mye på universitetets gode navn og rykte, sier Eivind Trædal,

Trædal frykter oppfordringen om å ikke skade universitets gode navn og rykte kan ha uheldige konsekvenser. 

– Hvis noen skulle lese disse retningslinjene og ta dem seriøst, kan det fort få en «chilling effect» som gjør at studenter velger å ikke varsle. Dessuten får det universitetet til å virke som det er mest opptatt av sitt eget rykte, sier Trædal.

UiS vil endre formuleringen på nettsidene sine

Universitetet i Stavanger sier de vil endre formuleringen nå som de er blitt oppmerksom på den.

– Formuleringen om at «medieoppslag kan skade universitetet unødig», er uheldig og unødvendig og vil bli endret, skriver Elin Nyberg, kommunikasjonsrådgiver ved Universitetet i Stavanger, i en e-post til forskning.no.

Hun er tydelig på at det er studentene som opplever kritikkverdige forhold som skal stå i fokus, og ikke universitetets omdømme.

Kan være vanskelig å si ifra

Det å varsle om trakassering kan være vanskelig nok fra før, ifølge Norsk studentorganisasjon.

– Det kan være veldig vanskelig for studenter å si ifra om seksuell trakassering og uønsket oppmerksomhet, sier Mats Johansen Beldo, leder for Norsk studentorganisasjon.

Han mener det viktigste er at studentene møter gode rutiner og et godt støtteapparat når de vil varsle. NSO arbeider derfor for at hvert studiested skal ha et eget studentombud som kan hjelpe studentene med å ta slike vanskelige saker i riktig retning.

– Studentene må føle at det er trygt å si ifra. Dette viser hvor viktig det er å ha et uavhengig studentombud på hvert studiested, som har den juridiske kompetansen til å følge opp, sier Beldo.

Universitetet i Stavanger har hatt et uavhengig studentombud siden 1. januar 2015.

forskning.no har forsøkt å få kontakt med Nils Rune Langeland i forbindelse med denne saken, uten å lykkes.

Oppdatert etter publisering: Universitetet i Stavanger har fjernet hele avsnittet som ber studentene tenke seg om før de går til media.

Powered by Labrador CMS