Annonse
Er det riktig å vente på at barnet skal blir klart før foreldrene setter i gang pottetreningen? Ikke alle mener det. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Dette sier forskningen om bleieslutt

Hvor gammelt bør barnet være før du starter med pottetrening? Og hva bør du ikke gjøre?

Publisert

Sannheten er at det ikke finnes noen helt klar konklusjon fra forskningen om hva som er den beste alderen for å slutte med bleie.

Det viser en oversikt fra det amerikanske medisin-nettstedet PubMedHealth.

Men det finnes studier som kan gi oss en pekepinn.

En studie av 112 amerikanske barn tyder på at det å begynne før fylte to år kan øke risikoen for at barnet tisser på seg på dagtid når det blir eldre. Det samme kan det å begynne med pottetreningen etter at barnet har blitt tre, ifølge den samme studien. 

En annen studie, av britiske barn, fant på sin side at man burde begynne før barnet var to år for å unngå at ungen fikk problemer tissing i buksa senere. Resultatene både spriker og overlapper. Og barn er forskjellige. Antakelig er det best å sette i gang når de er rundt to år, ifølge oversikten fra PubMedHealth.

Men ikke fortvil hvis du har et barn på to og et halvt og ikke engang har begynt å vurdere bleieslutt.

En studie i Pediatrics fra 2003 tyder på at barn som begynner tidlig med pottetrening, bruker lengre tid på å slutte med bleie enn de som begynner senere, ifølge Norsk Helseinformatikk.

De av barna i studien som satte i gang med bleiesluttprosjektet før de var to år og tre måneder, brukte mellom 10 og 14,5 måneder på å bli bleiefrie. De som begynte senere, var ute av bleiene etter mellom 5 og 9,5 måned, studien.

Kan godt introdusere potta tidligere

Det er vanlig å begynne med ordentlig pottetrening mellom to og tre års alder. Men det går fint an å ta fram potta allerede når barnet er ett og et halvt, mener norske uroterapeuter. En uroterapeut hjelper barn som ikke har lært seg å kontrollere tisseblæra.

Aud Hofsli jobber med dette ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Når barnet er ett og et halvt år, kan foreldrene godt introdusere det for potta. De kan sette den fram, ha den i lekekassa eller la barnet sitte på potta med klær.

Du kan begynne å fram potta når barnet er halvannet år, er rådet fra ekspertene. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Deretter kan dere prøve aktivt med pottetrening den påfølgende sommeren, foreslår Hofsli.

– Da kan foreldrene prøve å la barnet gå uten klær og oppmuntre til å prøve potta. Går det ikke den sommeren, kan de godt ta en pause. Da har de sommeren etter i reserve – og sommeren etter det også, sier Hofsli.

Bleiefritt spedbarn?

I noen kulturer er det vanlig å lære barna å kontrollere tiss og bæsj mye tidligere enn i vestlige land.

Men det finnes også foreldre i Skandinavia som starter med dotrening allerede fra barna er noen få uker gamle. En metode for dette er såkalt eliminasjonskommunikasjon. KK.no har skrevet en artikkel om foreldre som bruker denne metoden.

Dette høres kanskje ekstremt ut. Og er det ikke sånn at barn må bli både mentalt og kroppslig klare for å slutte med bleier?

– Barnets fysiologiske system ha en viss modenhet, altså at hjernen og barnets blære- og lukkemuskulatur er koordinert, sa spesialsykepleier Jannike Mohn til forskning.no i en artikkel vi skrev om bleieslutt i 2011.

Men hva om det er selve dotreningen som gjør at barnet får kontroll over blæra – og ikke alderen på barnet? Det mener i hvert fall den svenske forskeren Anna-Lena Hellström ved Sahlgrenska akademin. Hun er nå pensjonert professor.

I 2013 publiserte hun en studie der hun fulgte 43 vietnamesiske barn som ble bleiefrie allerede da de var rundt ni måneder gamle.

Mødrene deres brukte en spesiell teknikk for å oppnå dette. De lærte seg å se på barnet når det måtte på do, og brukte så en plystrelyd.

– Gjennom plystrelyden minner mammaene barna på at de skal tømme blæra, sa Hellström i en pressemelding den gangen.

I land som Norge, Sverige og USA er det vanlig å se an når barnet selv er klart. Men sånn trenger det ikke nødvendigvis være – barn kan lære det tidlig, mener Hellstrøm.

Barnet styrer

Men et prosjekt for å få en bleiefri baby vil antakelig ikke passe for alle. Kanskje vil du som nybakt forelder oppleve at det krever vel mye av deg å drive med slik trening i en allerede utfordrende barseltid.

Så hvis du gjør som vi pleier i Norge og planlegger å sette i gang med pottetrening når to–tre år gammelt, finnes det noen tegn som kan fortelle deg når barnet er klart, ifølge en artikkel på PubMedHealth som har samlet om tips til pottetrening.

Når barnet har tørr bleie i flere timer i strekk og selv merker at det må på do, er det antakelig gammelt nok til å begynne, heter det i artikkelen.

I en studie fra 2008 intervjuet forskere 22 foreldre til 21 friske barn om hva som hadde gjort det lettere å få barnet ut av bleiene. De mente at det hadde vært viktig å lage daglige rutiner for å trene på potte eller do, at barnet selv ville slutte med bleier, og at barnet hadde et ønske om å være som andre.

Det er uansett viktig at det ikke blir et negativt press for barnet, mener Aud Hofsli.

– Det som blir helt feil, er irettesettelse når barnet tisser på seg eller ikke klarer å gå på potta. All negativitet ødelegger. Og dessuten kan foreldre også bli for overivrige. Hvis det blir for mye mas og styr, kan barnet gå tilbake til å ville tisse i bleia. Man må bevege seg på det samme stadiet som barnet og rett og slett bare gi det normal veiledning.

– Og det er fint hvis barnet selv er på det nivået at det skjønner at målet er å ikke tisse eller bæsje på seg.

Noe forskning tyder på at det å presse barn til å bæsje og tisse på potte i verste fall kan føre til at de får forstoppelse, ifølge PubMedHealth.

Hvis barnet fortsetter å tisse på seg

Hvis et barn på fem år fremdeles gjør i buksa om dagen, kan det bli henvist av fastlegen til terapeuter som Aud Hofsli. Det samme gjelder barn fra sju-åtteårsalderen som fremdeles tisser på seg om natta.

Ifølge Norsk Helseinformatikk tisser 5–10 prosent av sjuåringer på seg mer enn én natt hver uke. Blant barn på ni og et halvt er det 1,5 prosent som gjør det to eller flere netter i uka.

Hvis barnet fremdeles tisser på seg på dagtid når det er fem år, blir en del foreldre bekymret for skolestarten, sier Hofsli.

– Da er det mange som tar kontakt med fastlegen og får hjelp. Det skjer jo ofte at barn på sju-åtte år som er opptatt i lek, ikke merker at de blir tissetrengte. Det vi ofte gjør da, er å gi dem en klokke som varsler når de bør gå på do. Det hjelper.

Powered by Labrador CMS