
D-vitamin kan hjelpe immunforsvarets kamp mot en av verdens farligste sykdommer
D-vitamin styrker immunforsvarets evne til å bekjempe tuberkulose, ifølge ny dansk studie.
Millioner av mennesker fra fattige deler av verden blir hvert år rammet av tuberkulose.
Noe så enkelt som et tilskudd av D-vitamin kan kanskje forebygge sykdomstilfeller og gjøre at flere overlever. I 2015 kostet sykdommen omkring to millioner menneskeliv.
D-vitamin hjelper nemlig immunforsvaret med å bekjempe tuberkulosebakteriene, forklarer professor Carsten Geisler, som er en av forskerne bak den nye studien.
«Studien vår tyder på at det er en god idé å måle nivået av D-vitamin hos pasienter med tuberkulose. Er de lave, bør pasienten trolig få D-vitamin», skriver han i en e-post til videnskab.dk.
Geisler har gjennomført de innledende forsøkene sammen med blant andre postdoktor Martin Kongsbak-Wismann og doktorgradsstudent Anna Rode fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.
De har testet effekten av D-vitamin på celler fra blodgivere ved Rigshospitalet i København, men har ikke gjort kliniske forsøk.
– Et merkelig paradoks»
Egentlig var det en overraskelse at D-vitaminer ser ut til å ha en positiv effekt mot tuberkulose, forklarer Martin Kongsbak-Wismann.
– Ved infeksjoner produserer immunforsvaret et molekyl som kalles interferon gamma. D-vitamin demper faktisk produksjonen av dette molekylet. Hvordan kan det være en fordel? spør Kongsbak-Wismann.
Etter flere eksperimenter fant forskerne en forklaring:
Ved å tilsette stoffet interleukin 12, som produseres i kroppen under en tuberkuloseinfeksjon, og som øker produksjonen av interferon gamma, kunne D-vitaminene plutselig hjelpe immunforsvaret.
– Vi tilsatte stoffet interleukin 12, som normalt er til stede under en tuberkuloseinfeksjon, og da ble ikke produksjonen av interferon gamma hemmet av D-vitamin i samme grad som før. Dermed kan D-vitaminet motvirke den hemmende effekten tuberkulose normalt har på immunforsvaret, forklarer Carsten Geisler.
- Les også: Den livsfarlige resistensen
Trenger flere studier
Studien er interessant og overbevisende, men plasserer seg i en kontroversiell debatt om effekten av D-vitamin, påpeker Jens Lundgren, som er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.
– Forskning på D-vitamin er kontroversiell fordi dataene peker i mange forskjellige retninger. Det er ingen tvil om at personer med lavt nivå av D-vitamin har dårligere odds mot infeksjonssykdommer. Det vi ikke har kunnet vise, er at de blir friskere av tilskudd. Det må undersøkes i kliniske studier, sier han.
Studien kan gi håp om en lett tilgjengelig behandling, mener Carsten Geisler, men understreker samtidig at det er nødvendig med flere forsøk.
– Spesielt i fattigere land, der tuberkulose er mer utbredt og det medisinske tilbudet mer sparsomt, kunne D-vitamin være en gunstig behandlingsform, skriver han.
Referanse:
Anna K. O. Rode mfl: «Vitamin D Counteracts Mycobacterium tuberculosis-Induced Cathelicidin Downregulation in Dendritic Cells and Allows Th1 Differentiation and IFNγ Secretion, Frontiers in Immunology 2017, doi: doi.org/10.3389/fimmu.2017.00656.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.