Annonse
I Danmark få tusenvis av barn, særlig på 1–2 år, operert inn dren på grunn av ørebetennelse. Noen tilfeller kunne unngås hvis moren ikke hadde fått antibiotika, viser ny dansk forskning. (Foto: Sokolova Maryna / Shutterstock / NTB scanpix)

Antibiotika til gravide kan gi barnet ørebetennelse

Hvis en kvinne får antibiotika i siste del av graviditeten, stiger risikoen for at barnet får ørebetennelse og øredren i de første leveårene. Det viser to danske studier. Årsaken er antagelig endret bakterieflora i tarmen hos moren, tror forskere.

Publisert

Historien kort

30 prosent av alle danske barn har fått øredren etter ørebetennelse når de har blitt fire år gamle. Antibiotika under graviditet er én årsak.

Resultatene av to danske studier føyer enda en brikke til et puslespill som viser at miljøet for fostret og det nyfødte barnet har avgjørende betydning for helse og sykdom senere i livet.

I seg selv er effekten av antibiotika antagelig for liten til å få noen virkelig betydning for behandling av gravide.

6 av 10 får ørebetennelse

60–70 prosent av alle barn får ørebetennelse minst én gang.

24 prosent vil ha mer enn tre omganger ørebetennelse. Jo tidligere i livet et barn får ørebetennelse, jo større er risikoen for at barnet får flere gjennom oppveksten. (Referanse: Artikkelen i Plos One)

Andre forskere anslår at 3 av 10 danske barn får ilagt dren før de fyller 5 år.

Er årsaken infeksjon eller antibiotika?

Det er mulig at det er infeksjonen, ikke antibiotikaen, som er problemet. En registerstudie vil aldri kunne si noe sikkert om hva som skjer i kroppen, og COPSAC-studiet på barn kan bare sannsynliggjøre at antibiotika er problemet.

Professor Hans Bisgaard påpeker likevel at det ikke er noe annet som tyder på at infeksjonen er synderen. Samtidig er antibiotikas rolle mistenkt på grunnlag av en rekke andre data omkring mikrobiomet.

Når en gravid kvinne tar antibiotika, motvirker hun en infeksjon i sin egen kropp. Men til gjengjeld øker risikoen for at barnet i magen får en annen infeksjon senere i livet.

To danske studier viser, uavhengig av hverandre, at bruk av antibiotika i tredje trimester øker risikoen for ørebetennelse i barnets første leveår.

Økningen i risikoen er ganske liten. Men ørebetennelser kan være smertefulle, og de medfører ofte at små barn blir lagt i narkose og får innlagt dren i øret for å utlikne trykket i mellomøret og lindre presset på trommehinnen.

Hvert år blir 30 000 dren lagt i ørene på barn i Danmark.

Langt flere dren etter antibiotika

I den ene studien har 514 danske barn blitt observert gjennom oppveksten. Studien er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Pediatrics og viser at:

  • I gruppen av barn der mødrene fikk antibiotika under siste trimester av graviditeten, hadde 46 prosent fått dren mot ørebetennelse i løpet at sine tre første leveår. Risikoen for ørebetennelse var større hos barn der moren hadde tatt antibiotika flere ganger.
  • Hos andre barn var andelen av barn med dren ved 3 årsalderen bare 26 prosent.

Den andre studien er en registerstudie av mer enn 65 000 barn, publisert i tidsskriftet Plos One. Den antyder at 3,2 prosent av tidlige ørebetennelser skyldes antibiotika.

Vær ekstra forsiktig med antibiotika

De to studiene viser at mange tilfeller av ørebetennelse kan unngås.

Men gravide kvinner trenger noen ganger behandling. Spørsmålet er derfor hva som er den beste løsningen.

– Vi bør være sikre på at kvinnen faktisk har en bakterieinfeksjon før vi gir antibiotika. I tredje trimester opplever mange kvinner symptomer som minner om urinveisinfeksjon, men som er forårsaket av det voksende fostret, sier Hans Bisgaard, professor i barnesykdommer ved Københavns Universitet.

Han er en av forskerne bak studien med de 514 barna, som er en del av kohorten COPSAC2010 ved Dansk BørneAstma Center.

Effekten er ganske liten

Professor Preben Homøe er en av hjernene bak den andre studien, som bygger på den danske mor-barn-kohorten, som omfatter over 100 000 kvinner og barn.

– Antibiotika gis til gravide på grunn av infeksjon. Det har førsteprioritet. Men funnene våre viser at bruken bør begrenses, sier Homøe. Han er overlege ved Sjællands Universitetshospital i Køge og professor i halssykdommer ved Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin.

Homøe understreker samtidig at det ikke er noen grunn til å innføre forbud eller å slå alarm, for effekten av antibiotika ikke ser ut til å være så stor.

– Bruk av antibiotika gir rundt 30 prosent større risiko for øreproblemer. Det høres kanskje mye ut, men det er faktisk hele 70 prosent av alle barn som får ørebetennelse. Når risikoen allerede er stor, er det ikke så viktig, påpeker han.

En utenforstående overlege, Therese Ovesen fra øre-nese-hals-avdelingen ved Regionshospital Holstebro, er enig.

– En infeksjon kan i seg selv være farlig for fostret, og litt væske i ørene er ikke noe stort problem, påpeker Ovesen, som også er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Slik utløser det ørebetennelse

Likevel er det noe nytt at to studier viser denne sammenhengen, påpeker Preben Homøe. – Nå skal vi så se på hvorfor, slik at vi kan lære mer om hvorfor det skjer, mener han.

Hans Bisgaard har en teori. Tidligere forskning fra Dansk BørneAstma Center har nemlig vist at antibiotika påvirker bakteriesammensetningen moren kan gi videre til barnet under fødselen.

Endringer i bakteriesammensetningen påvirker risikoen for blant annet astma.

– Kanskje disponerer dette for andre sykdommer også, for eksempel ørebetennelse, mener Bisgaard.

Underbygger tarmens betydning for sykdommer

Studien fra Dansk BørneAstma Center viser at barn født vaginalt – der barnet kommer i kontakt med mors tarmbakterier – var mer påvirket av morens antibiotikainntak enn barn født ved keisersnitt.

– Det nyfødte barnet får kanskje en mindre gunstig sammensetning av tarmbakterier under fødselen. Det kan føre til uønskede metabolske og immunologiske effekter, skriver forskerne i den vitenskapelige artikkelen.

Hans Bisgaard gleder seg over at studien ser ut til å bekrefte at tiden i mors mage, under og like etter fødselen ser ut til å ha avgjørende betydning for helse og sykdom senere i livet.

Den nye artikkelen om antibiotikas utilsiktede effekt er utgitt i forbindelse med doktoravhandlingen «Incidence and determinants of ventilation tubes in early childhood, and the effect of middle ear disease on the neurological development», som er forsvart ved Københavns Universitet.

Referanser:

Tine Marie Pedersen m.fl: «Antibiotics in Pregnancy Increase Children’s Risk of Otitis Media and Ventilation Tubes», Journal of Pediatrics 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jpeds. 2016.12.046. 

Asbjørn Kørvel-Hanquist m.fl: Risk Factors of Early Otitis Media in the Danish National Birth Cohort, Plos One 2016. https://doi.org/10.1371/journal.pone. 0166465. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS