Slik virker nettet

Bakgrunn:

Hva skjer når du skriver www.forskning.no på tastaturet? Hvordan kan diktaturer sensurere hva folk får se? I denne animasjonen får du det grunnleggende forklart.

12.6 2017 14:19

Internett er som en selvstyrt bil. Snart trenger du ikke å gjøre annet enn å si hva du lurer på, så finner søkemotorer og kunstig intelligens fram til svarene.

Her skal vi kikke litt under panseret på den selvstyrte bilen. Hva skjer når du skriver inn en internettadresse, for eksempel www.forskning.no?

Hvor går signalene fra datamaskinen? Vi skal se at internett virker litt som et nettverk av gammeldagse telefonsentraler med flere telefonkataloger til å slå opp adressene.

Vi skal også se hvordan myndighetene i land uten ytringsfrihet kan svarteliste enkelte adresser i telefonkatalogene eller forby enkelte koblinger i telefonsentralene.

Når du har brukt et par minutter på denne animasjonen, vet du hva server, DNS og proxy betyr og hvordan de jobber sammen for å skaffe deg – blant annet denne forklaringen!

 

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse