Annonse
Universitetet i Bergen har aldri hatt så mange søkerer som i år. De nye mediefagene er blant de mest populære sammen med nyopprettede sivilingeniørprogrammer. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Her er årets studievinnere og -tapere

IKT og helsefag opplever stor vekst i antall søkere. 

Publisert

I samarbeid med På Høyden

Artikkelen er utgitt av Universitetet i Bergens uavhengige avis, På Høyden.

Ti på topp UiB

Antall søkere:

Rettsvitenskap: 1744

Psykologi, profesjonsstudium: 822

Medisin: 803

Psykologi, årsstudium: 415

Samfunnsøkonomi, bachelor: 230

Generell psykologi: 226

Arbeids- og organisasjonspsykologi: 215

Odontologi: 203

Pedagogikk, årsstudium: 193

Tv-produksjon: 185

Torsdag kom søkertallene fra årets opptak til høyere utdanning fra Samordna opptak.

Tallene viser en vekst i søkere til IKT- og helsefag, og ikke uventet en nedgang i søkere til oljerelaterte studier som ingeniørfag og maritime teknologifag.

4846 personer har informasjonsteknologi-fag som førstevalg i år, noe som er en økning på over 30 prosent sammenlignet med i fjor.

Når det gjelder de mest populære enkeltstudiene kommer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo best ut. Studiet har flest søkere totalt, etterfulgt av siviløkonomutdanningen ved NHH. Søkertallene til siviløkonomutdanningen ved NHH går likevel ned 6,3 prosent fra i fjor.

– Vi er det desidert mest populære studiet innen økonomi- og administrasjonsfag. Samtidig er vi selvsagt ikke fornøyd med at antall søkere går ned, sier rektor Frøystein Gjesdal ved NHH i en pressemelding

De ti mest popluære studiene

Selv om jusstudiene fortsatt er blant de mest populære i landet opplever de likevel den største nedgangen i søkertall totalt sett, med en nedgang på 6,4 prosent fra i fjor. Andre fagområder som har en nedgang i antall søkere er realfag, økonomi og administrasjon, mediefag og teknologifag. 

Søkerrekord for UiB

Totalt har 10 493 søkere Universitetet i Bergen som sitt førstevalg - det er rekordtall for universitetet. De nye mediefagene er blant de mest populære sammen med nyopprettede sivilingeniørprogrammer, skriver UiB i en pressemelding. (Se faktaboks) 

Det nyopprettede lektorprogrammet i historie er også populært, med 16 søkerer per plass. 

Ved UiB er omlag 60 prosent av søkerne  kvinner. Det er særlig til medisin (70 prosent), psykologi (75 prosent), og tannpleie (80 prosent) hvor kvinneandelen er høy.  Men man kan registrere noen endringer: I år har 30 menn valgt å søke seg til tannpleie – mot 8 i fjoråret.

– At flere menn søker seg til tannpleie er svært positivt. Vi ønsker å bidra at flere menn søker seg til våre profesjonsutdanninger, og vil jobbe aktivt for dette fremover, sier Samdal

Mange søkere til helsefag på HVL

De fleste helsefagene opplever en økning i søkertallene i år, og sykepleierstudiet er det mest søkte studiet i landet. 15738 søkere har dette studiet som sitt førstevalg, det er over seks prosent flere søkere enn i fjor.

– Jeg er glad for de høye søkertallene til helsefagutdanningene. Vi blir flere og vi blir eldre, så det er helt klart et stort behov for enda flere kvalifiserte og motiverte medarbeidere innen helsefagene i årene som kommer, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding. 

Ved Høgskulen på Vestlandet opplever de stor pågang til helse- og sosialfag. På barnevern og sosialt arbeid opplever de en økning på 10 prosent fra i fjor.

Bachelorstudiet i sykepleie på campus Bergen er blant de ti mest populære studiene i Norge. De opplever likevel en liten nedgang samenlignet med rekordsøkertallene fra i fjor. 

Artikkelen ble først publisert i På Høyden.

Powered by Labrador CMS