Giftinformasjonen advarer spesielt jenteruss mot å drikke mye på kort tid, fordi de får en høyere promille enn gutter.

Advarer mot russeknuter – frykter at jenter blir alkoholforgiftet

Noen av drikkemønstrene russen oppfordres til, kan være direkte livsfarlige, særlig for jenter, advarer Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

25.4 2017 04:00

Flere av knutereglene handler om å drikke en viss menge alkohol på begrenset tid. Det kan gi dødelig promille, skriver Giftinformasjonen på Folkehelsas nettsider.

Giftinformasjonen fører ikke statistikk på hvor mange henvendelser de får om mulig alkoholforgiftning blant russ.  

Men hvert år er det omtrent tusen mediesaker om russ og alkohol, og antallet har vært stigende. Men til tross for at russ og rus henger sterkt sammen, er det overraskende lite forskning på feltet.  

Jenter tåler alkohol dårligere

Giftinformasjonen forklarer at jenter som regel vil få høyere promille enn gutter dersom de drikker samme mengde alkohol.

En av grunnene til det er at gutter har mer muskler og større kropp enn jenter. Alkohol fordeler seg i vannholdig kroppsvev som for eksempel muskelvev.

Dermed har alkoholen mer vann å fordele seg i hos gutter.

Hos jenter fordeler alkoholen seg i rundt 50-70 prosent av kroppsvekten, mens hos gutter fordeles den på rundt 60 til 80 prosent av kroppsvekten.

Giftinformasjonen har regnet ut omtrent hvor høy promille en jente på 50 kilo og en gutt på 75 kilo får, hvis de følger knutereglene for drikking av øl og vin.

Hvis en jente på 50 kg drikker en flaske vin på 40 minutter, kan hun få en promille på 2,3 etter en og en halv time, ifølge Giftinformasjonen.

Til sammenligning vil en gutt på 75 kg som drikker en flaske vin på samme tid, få en promille på «bare» 1,2 i blodet etter 1,5 timer, skriver de i et eksempel.

Dette er teoretiske verdier, understreker de, og det kan være stor forskjell på synlig alkoholpåvirkning hos personer med samme promille.

Symptomene vil være avgjørende for hvilken behandling som er nødvendig ved en eventuell alkoholforgiftning.

Advarer spesielt mot styrtdrikking

– Styrtdrikking fører til høy promille på kort tid og kan være svært farlig, sier Liv Ingrid Flø Beck, som er seniorrådgiver ved Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

Promillen kan bli høy, og en klarer ikke å kontrollere inntaket på samme måte som ved inntak av alkohol over tid, der en kan avgrense eller slutte å drikke hvis man kjenner uønskede virkninger.

Viktig å spise mat

Giftinformasjonen advarer også mot å drikke på tom mage.

– Det er ekstra farlig fordi alkoholen da går raskere over i blodet. Du må varsle medisinsk personell hvis du ser noen som blir dårlig, sier Beck.

Klikk her for å se eksempler på hvor høy promille du kan få avhengig av kroppsvekt og hvor mye alkohol du drikker og hvor raskt du drikker. Der ser du også oversikt over ulike symptomer og kjennetegn ved ulike promiller. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse