Det tidlige mennesket Lucy, slik hun kan ha sett ut. Men hvor flink var hun til å gå eller klatre? Modellen står i museet Cosmocaixa i Barcelona. Her er den fotomontert inn i et bilde fra området i Etiopia der restene av Lucy er funnet. (Bilde: Ji-Elle, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license/forskning.no)
Døde Lucy av å falle ned fra et tre?
Det urgamle skjelettet viser tydelige tegn på fallskader, ifølge en ny studie.
For mer enn tre millioner år siden trasket Lucy og hennes artsfeller rundt på det afrikanske kontinentet. Hun ble funnet i Etiopia i 1974, og Lucy representerer en viktig del av vår evolusjonære historie.
Lucy kunne nemlig gå på to bein. Dette betyr at hendene kan brukes til andre ting enn å bevege seg, som for eksempel å lage og bruke verktøy, ifølge LiveScience. Denne egenskapen er en helt sentral del av hva det er å være et moderne menneske.
Men selv om Lucy kunne gå oppreist, brukte hun sannsynligvis mye tid i trærne. Lucy tilhørte arten som kalles Australopithecus afarensis. Enten er arten en nær slektning av våre stamfedre, eller så er det er en direkte linje fra Australopithecus til oss, ifølge Wikipedia.
Tidligere studier på Australopithecus afarensis-individer har vist at de har skulderblader som ligner på de du finner hos dagens aper. Dette blir tolket som at de også var gode klatrere, og sannsynligvis brukte mye av tiden sin oppe i trærne.
En ny studie som er publisert i tidsskriftet Nature har prøvd å finne ut hva Lucy døde av. De mener at det henger tett sammen med livet i tretoppene. Forskerne tror at Lucy døde av et høyt fall.
Selv om Lucy er svært berømt, er det ikke snakk om et komplett skjelett. Som du ser på bildet under mangler det mye, men forskerne mener beina forteller en ganske klar historie om hvordan hun døde.
De har blant annet gjort røntgen-undersøkelser av knoklene. Flere bein viser bruddskader, ifølge forskerne.
Lucy kan ha falt fra en ganske stor høyde, og truffet bakken med foten først. Den store kraften i et sånt sammenstøt reiste gjennom foten og beina og førte til flere kompresjonsbrudd, i beina, i ryggen og i en arm. Dette er brudd hvor knoklene blir trykket sammen.
Det er mye usikkerhet siden disse knoklene er millioner av år gamle, og de kan for eksempel ha blitt skadet under utgravningen. Ifølge artikkelen har flere av disse skadene også blitt avskrevet som naturlige skader på knoklene gjennom tidene.
Men forskerne har også sammenlignet skadene til Lucy med røntgenbilder av moderne fallskader, og de mener at det er flere likheter. Hvis skadene skjedde på grunn av et fall, kan det ha vært dødelig. Forskerne mener fallet også ville skadet indre organer.
Forskerne spekulerer litt i hvorfor Lucys liv kanskje endte på denne måten. Australopithecus afarensis var tilpasset både treklatring og oppreist gange på skogbunnen.
Dette betyr kanskje at evnen til å klatre i trær hadde blitt dårligere etter hvert som de ble bedre til å gå på to bein.
Forskerne mener flere andre fossiler burde undersøkes for å prøve å fastslå dødsårsaken.
Annonse
Referanse:
Kappelman mfl: Perimortem fractures in Lucy suggest mortality from fall out of tall tree. Nature, august 2016. DOI: 10.1038/nature19332. Sammendrag