Annonse
Den belgiske sjokolatieren, Dominique Persoone, har funnet opp en liten katapult som kan skyte kakao opp i nesen. Han fikk ideen da firmaet hans The Chocolate Line skulle stå for maten på en overraskelsesfest for ingen ringere enn The Rolling Stones. (Foto: Francois Lenoir/Reuters/NTB Scanpix)

Spør en forsker: Er det farlig å sniffe kakao?

Det kan brukes i en saftig sjokoladekake eller en lun kopp kakao – og nå også som partydop? Hva kan kakaoen gjøre med oss?

Publisert

Stoffer i kakao

Kakao inneholder stoffene teobromin, koffein og salsolinol, som alle virker oppkvikkende.

Innhold av teobromin i kakaopulver er om lag 1,2 prosent, og innholdet av koffein i kakaopulver er om lag 0,2 prosent.

En kopp kakao inneholder om lag 100 milligram teobromin og 10 milligram koffein.

En kopp kaffe inneholder fem til ti ganger mer koffein.

Kilde: Søren Brøgger Christensen, professor MSO, Natural Products and Peptides, Københavns Universitet og Leif Skibsted, professor i matvarekjemi, Københavns Universitet.

Hvordan nyter du kakaoen din?

De færreste vil nok svare «gjennom nesen», men en leser har observert at enkelte har begynt å sniffe det brune, velkjente pulveret som en erstatning for kokain.

Han spør: «Er det farlig å sniffe konsentrert kakao?»

Vi i redaksjonen har ikke selv støtt på kakaosniffende folk når vi er ute på byen. Derfor stikker vi snuten i mysteriet for å finne ut om kakao virkelig kan være det nye festdopet og om det er skadelig.

Kanskje kan det faktisk være vanedannende, mener en forsker vi snakker med. Dette kommer vi tilbake til.

Kakao gir følelse av velvære

Førsteamanuensis Claus Juul Løland har forsket på kokain og amfetamins biokjemiske effekt på hjernen. Han har aldri hørt om sniffing av kakaopulver, men er likevel ikke redd for å komme med et forslag om hva folk får ut av det.

Konsentrert kakao inneholder stoffet fenyletylamin, som virker akkurat som amfetamin eller speed. Det vil si at stoffet øker mengden av signalstoffet dopamin, som kan gi en følelse av eufori.

Fenyletylamin øker også nivået av serotonin, noe som virker antidepressivt og stimulerer dannelsen av endorfiner. Endorfiner kan sies å være kroppens svar på morfin eller heroin. De gir en følelse av velvære.

Faktisk stimulerer fenyletylamin oss på samme måte som forelskelse gjør.

Når vi spiser sjokolade, brytes det meste av fenyletylaminet ned i leveren.

Men hvis vi i stedet sniffer kakaopulver, vil stoffet tas raskere opp og gå direkte blodet. Derfor kan det hende at kakaosniffing gir en sterkere følelse av velvære enn sjokoladespising, ifølge Løland:

– Umiddelbart vil jeg si at kakaobønner er relativt uskadelige, men hvis man sprøyter det inn eller får det inn gjennom slimhinnene vil man kanskje få en høyere dose av fenyletylamin enn hvis man spiser det, sier han.

Løland jobber ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet.

I denne videoen kan du se den belgiske sjokolatieren, Dominique Persoone, i aksjon med den lille kakaokatapulten sin. (Video: ODN)

Koffeinlignende stoff i kakao stimulerer hjernen

Det er ikke bare kakaoens effekt på nivået av endorfiner som kan påvirke oss, ifølge kjemiprofessor Karl Anker Jørgensen.

I kakao finnes det nemlig et koffeinlignende stoff, teobromin, som vi også får i oss når vi spiser sjokolade.

– Teobromin kan virke stimulerende på nervesystemet og hjerteaktiviteten. Dessuten virker avslappende på de glatte musklene.

Glatt muskulatur finner vi i fordøyelseskanalen, urinveiene, luftveiene, blodkarene og lymfeårene, kjønnsorganene, i øyet og forbundet til hårene i huden.

– Teobromin påvirker også hjernen til å gi en svak nytelseseffekt. Det er dette samspillet av effekter av teobromin som kan gi nytelsen ved å sniffe kakao, sier Jørgensen, som er professor på Institutt for Kjemi ved Aarhus Universitet.

– Dessuten får du en veldig rask effekt ved å sniffe kakao fordi teobromin veldig raskt går over i blodet og dermed påvirker hjernen og andre organer i kroppen mye raskere enn ved å spise kakao i form av sjokolade.

Kakaokicket kan ikke være stort

Ved Københavns Universitet tviler professor emeritus Ole Jannik Bjerrum imidlertid på styrken i kakaokicket, selv om du sniffer kakaopulveret i stedet for å spise eller drikke det.

– Normalt er det slik at når man sniffer et stoff eller tar noe intravenøst, får man en veldig høy konsentrasjon av stoffet som gir hjernen en boost og da får man et kick, sier Bjerrum.

Han er professor emeritus ved avdeling for Experimental Pharmacology ved Københavns Universitet.

– Hvis en person derimot for eksempel tar morfin som tabletter, går det langsommere.

– Men i kakaopulver er stoffene bundet i pulveret og konsentrasjonene er så små, så jeg kan ikke forestille meg at de kan frigjøres så raskt at det gir en rus, legger til han.

Kakaorus kanskje av samme type som heroinrus

Forskere er altså litt uenige om hvorvidt det faktisk er mulig å få av en liten rus å sniffe kakaopulver.

Men hvis det er mulig, likner sannsynligvis mekanismen den som gir heroinrus, mener Claus Juul Løland.

Endorfiner aktiverer nemlig opioid-reseptorene i hjernen, og det er også som heroin, morfin og opium treffer.

– Det vil si at kakaoen gjør det samme som heroin gjør. Det er kanskje lovlig, men det gir den samme typen kick og samme type avhengighet, sier han.

Kakaopulver kan altså kanskje stimulere det samme i oss som heroin kan.

Men selv om kakaopulver kanskje kan stimulere oss på samme måte som heroin, må det antagelig mye mer kakaopulver til for å utløse den samme opplevelse som heroin gir.

Du blir ikke ruset av Oboy

Ikke alle former for kakaopulver egner seg til kakaosniffing, påpeker forskerne.

– Det du finner i en boks fra Nestlé er mer sukker enn det er kakao. Det er stoffene i kakaobønnen som stimulerer dannelsen av endorfiner, så derfor må man sniffe konsentrert kakao.

Men han tar seg i det:

– Men man bør jo absolutt ikke gjøre det, ler Løland.

Ole Jannik Bjerrum tviler på at selv den mest konsentrerte kakaoen kan sende deg ut på en kakaotripp.

– Selv om du proppet nesen full, er dette bare en liten overflate som stoffene tas opp fra. Derfor må det være utrolig konsentrert noe hvis det skulle gi en virkning. Det kan jeg ikke forestille meg at kakao gir, sier han.

Kakaosniffing er en dårlig idé

Men er det farlig å sniffe kakaopulver? Det er i hvert fall ikke noe forskerne anbefaler.

– Det er ikke sunt å sniffe kakaopulver fordi nesen oppfatter det som et giftig fremmedlegeme, sier Karl Anker Jørgensen.

– Pulveret kan skade de mikroskopiske hårene i nesen. De kan bli ødelagt og fungere dårligere. Dessuten kan luktreseptorene i nesen også bli skadet, slik at luktesansen kan bli dårligere, sier han.

Men du vil neppe klare å ta en overdose ved å sniffe kakao, mener Bjerrum.

– Disse stoffene kan man innta i veldig store mengder.

– Hvis du får koffeinforgiftning, begynner du å skjelve på hendene og i kroppen, så selvfølgelig kan du få i deg for mye, men dette er jo bare en risiko for de som drikker energidrikk morgen, middag og kveld, sier han.

© Videnskab.dk. Oversatt av Marianne Nordahl for forskning.no

Powered by Labrador CMS