Annonse
Kan rykende varm rom-pizza korte turen til Mars? (Illustrasjonsfoto: Happy Stock Photo/Shutterstock/NTB scanpix.)

Vil lage 3D-printet verdensrompizza

NASA leter etter måter for å kunne gi fersk mat til astronautene på romferder. Nå undersøker de om 3D-printere kan være en løsning.

Publisert

I samarbeid med NRK

 

På den internasjonale romstasjonen ISS blir maten astronautene spiser levert med forsyninger fra jorda. Og den kan neppe kalles gourmetmat.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har mål om å dra lenger og lenger ut i rommet og trenger et system som kan holde astronauter i live over langt tid. Hvordan man skal sørge for mat på romferder, er en av utfordringene.

Nå har NASA investert i en type 3D-printer som skal kunne lage pizza. Ingrediensene og næringsstoffene man trenger lagres i pulverform på romskipet, og tanken er å kunne printe ut fersk pizza.

Maten uhyre viktig

Sikker, variert og næringsrik mat blir viktig for å kunne sende mennesker til for eksempel Mars. Samtidig er det viktig at det å oppbevare og lage maten ombord i et romskip skal koste minst mulig ressurser, både for skipet og mannskapet.

Måten dagens astronauter får i seg næring på holder ikke mål på en fem år lang reise til Mars.

– Maten har en psykologisk effekt og er ekstremt viktig, sier lege og forsker Arve Jørgensen til NRK. Han har doktorgrad i dykker- og romfartsmedisin.

– Det astronautene spiser i dag er noe som likner frysetørret turmat som tilsettes vann. Maten skal være holdbar og ha lav vekt. Alt vannet på romstasjonen gjenvinnes og brukes igjen, også urinen.

Denne boksen er brukt i et norsk eksperiment i verdensrommet som tar sikte på å kunne dyrke planter i vektløs tilstand. (Foto: Morten Andersen/NRK.)

Kan dyrke mat i rommet

På ISS kan man i dag også dyrke enkelte enkle vekster, forteller Jørgensen. CIRiS, Senter for tverrfaglig forskning i rommet ved NTNU i Trondheim, er blant de som har bidratt med forskning og utvikling av plantedyrking i forbindelse med bemannet romfart.

– Dyrking av planter om bord på et romskip er kanskje mer aktuelt, men mulighetene innen 3D-printing er også spennende, sier Jørgensen. Ikke bare mat, men også deler, skruer og utstyr kan man se for seg bli printet på denne måten.

Frysing av mat ombord er uaktuelt siden det krever store ressurser av romskipet.

I dag er maten på romferder i stor grad tørket og har mistet noe av næringsinnholdet. Astronautene på ISS har også i realiteten svært få muligheter til å lage mat etter egne oppskrifter.

3D-printing er bare en av mange løsninger NASA utreder. Om det vil lukte fersk pizza på framtidige romferder er ennå langt fra sikkert, men det vil i tilfelle kanskje bli ett savn mindre på en tur til Mars.

Powered by Labrador CMS