Ugandiske og kenyanske homofile protesterer mot en lov som ville sendt ugandiske homofile i fengsel for resten av sitt liv. (Foto: Ben Curtis / NTB Scanpix)

Ugandisk anti-homofililov har ikke ført til færre homofile

Det er like mange homofile i Uganda som det er i andre land, på tross av trusselen om dødsstraff

I Uganda risikerer du å sitte i fengsel i opp mot 14 år hvis myndighetene finner ut at du er forelsket i noen av samme kjønn. Landet var også på nippet til å innføre livstidsstraffer for homofili i 2014. Likevel er det like mange homofile der som i andre land, ifølge en ny studie fra Lunds universitet i Sverige.

En av fem hadde vært tiltrukket av samme kjønn

En av fem hadde vært seksuelt tiltrukket en person av samme kjønn, og en av tre hadde vært forelsket i noen av samme kjønn ifølge en spørreundersøkelse av nesten 3000 anonyme universitetsstudenter i sørvestlige Uganda, som er publisert i tidsskriftet PLoS One.

Mellom seks og åtte prosent av mennene og ti og seksten prosent av kvinnene i undersøkelsen hadde hatt homoseksuelle forhold.

– Vi var ikke overrasket av resultatene, disse tallene er lik med situasjonen I de fleste andre landene I verden, sier førsteamanuensis Anette Agardh ved Lunds Universitetet i en pressemelding.

Forskeren tror det kan være enda flere homofile i landet enn det undersøkelsen viser.

– Selv om undersøkelsen var anonym kan den intense propagandaen mot homofili i Uganda skremt noen fra å gi ærlige svar, sier Agardh.

Sterkt negativt syn på homofili fra det offentlige

Homofili har vært forbudt i Uganda siden kolonitiden, men i 2009 ble det lagt frem et lovforslag som ville gjort det mulig å bli dømt til døden for «homofile handlinger». Loven ville også gjøre det straffbart å ikke varsle myndighetene dersom man hadde bevis for at andre borgere var homofile.

Da loven ble signert av landets omstridte president Yoweri Museveni i 2014, var dødsstraffen blitt erstattet med livstid i fengsel. Loven ble kjent ugyldig av Ugandisk høyesterett kort tid etter. 

Landet preges av et utpreget negativt syn på lesbiske, homoseksuelle, bifile og transseksuelle, et syn som også blir forfektet av myndighetene.

President Museveni har ved flere anledninger fordømt homoseksuelle handlinger som moralsk forkastelige, og var en av de som kjempet hardest for at Uganda skulle straffe dem som elsket et menneske av samme kjønn med døden.

Hatkriminalitet og drap

Selv om dødsstraffen aldri ble offisiell, finnes det nok av historier om ugandere som har mistet livet på grunn av sin legning.

I 2009 ble en ugandisk kvinne slått i hjel for å være homofil i nærheten av Mutundwe, ifølge nyhetsmagasinet Vice

I 2011 ble en av de få som snakket høyt om forholdene for LHBT-miljøet i Uganda, David Kato, slått i hjel med en hammer i Nairobi i Kenya. Ifølge Rolling Stone hadde aktivisten, som var en av få som talte imot den foreslåtte dødsstraffen for homofili, mottatt en strøm av dødstrusler i forkant av drapet. 

Det er ikke blitt færre angrep på homofile i landet i årene etter. I den første halvdelen av 2014 ble det registrert over 160 angrep på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Uganda, ifølge avisen The Guardian.

Referanse:

Anette Agardh mfl: Health Risks in Same-Sex Attracted Ugandan University Students: Evidence from Two Cross-Sectional Studies. PLoS One 2016. 10.1371/journal.pone.0150627 

Powered by Labrador CMS