Annonse
null (Illustrasjonsfoto: Kampol Taepanich, Shutterstock, NTB Scanpix)

Immunforsvaret til mus vil ikke drepe parasitter

For mus står valget mellom å la hakeormene leve eller å dø selv.

Publisert

Når mus blir smittet med hakeormer, bittes må parasitter som kommer seg inn i levende organismer gjennom avføring og jord, går immunforsvaret deres i høygir.

Men det prøver ikke å ta livet av parasitten. De skiller heller ut et protein som beskytter kroppen og får immunforsvaret til å roe seg ned. 

Tror pattedyr er utviklet til å leve med parasitter

Proteinet, som kalles RELMalpha, demper immunsystemets produksjon av andre stoffer som skulle gått til angrep på parasitten, samtidig som det beskytter kroppens celler.

– Vi tror jo at immunforsvaret egentlig skal drepe parasitten. Men det er ikke det RELMalpha forsøker å gjøre, forklarer Meera G. Nair i en pressemelding. Hun er en av forskerne bak studien som er publisert i tidsskriftet Infection and Immunity.

Forskerne mener at dette er viktig bevis for at pattedyr har utviklet seg til å dempe immunforsvarets respons mot parasitter, siden dette er det som er best for vertskroppen.

Selv om stoffene immunforsvaret bruker for å drepe parasitter og andre sykdomsfremkallende fremmede i utgangspunktet er der for å hjelpe oss, kan de også bli for hardhendte og gjøre mer skade enn nytte.  

Døde når de forsøkte å drepe parasitten

Forskerne tok i bruk genmodfiserte mus som ikke produserte det immunforsvardempende proteinet, for så å smitte dem med hakeormer. Immunforsvaret klarte å kvitte seg med parasittene, men de døde kort etter. Ormeinfeksjonen hadde skadet lungene til forsøksdyrene så hardt at de måtte gi tapt.

Forskerne tror at musene ville overlevd dersom RELMalpha hadde vært på plass for å dempe immunresponsen og styrke lungevevet.

Musene ble smittet av en hakeorm med navnet Nippostrongylus brasiliensis, en parasitt som trives svært godt i mus og rotter. Legg merke til den spisse haken og eggene i enden av ormen. (Foto: J. Claire Hoving / CC BY 2.5)

– Hvis du hadde valget mellom må ha en parasitt i kroppen din eller å dø for å bli kvitt den, ville du valgt å ha parasitten i kroppen din, forklarer Nair.

Hun mener at rundormer og hakeormer er eksepsjonelt gode på å bli boende i menneskekroppen og gjøre så lite skade som mulig, samtidig som det kreves svært mye for å kvitte seg med dem.

Har blitt brukt for å lindre cøliaki i mennesker

Menneskekroppen har et protein som man tror fungerer på samme måte, som kalles resistin. Det er tidligere blitt vist at vi også skyter ut dette immunforsvarsdempende proteinet når vi blir invadert av hakeormer.

Derfor har hakeormer blitt brukt i et forsøk for å lindre cøliaki, som forskning.no skrev om i 2014. 

Cøliaki er en overreaksjon hos immunforsvaret som kommer fra å spise gluten. Immunforsvaret går så hardt til verks at det skaper en betennelse i tarmen. Når immunforsvaret blir dempet, kan det også bli færre betennelser. I 2014 trodde man at det var ormen som skapte proteinene som dempet immunforsvarsreaksjonen, og ikke menneskekroppen selv. 

Forskerne håper nå å kunne se på hvordan immunforsvaret vårt oppfører seg når det får besøk av parasitter, og tror at de vil finne at også vi har utviklet oss for å leve med – og ikke drepe – hakeormene. 

Referanse:

Gang Chen m. fl.: Comparison of RELMα and RELMβ single and double deficient mice reveals that RELMα expression dictates inflammation and worm expulsion in hookworm infection. Infection & Immunity. DOI:  IAI.01479-15

Powered by Labrador CMS